Velkommen i den grønne lund

Inden røgen havde lagt sig, havde Johannes Vesterby holdt en tale, da børneskoven i Stoholm blev indviet. Eller var det en samtale?

09. september 2020, 08:30
1 af 4 Formand for teknisk udvalg Johannes Vesterby (i skovmandsskjorten) holdt talen for et utålmodigt publikum, da børneskoven blev indviet i Stoholm. Foto: Henrik Bagge
2 af 4 Dennis Krogsdal Madsen har været Viborg Kommunes leder på projektet med at få etableret børneskov i Stoholm. Foto: Henrik Bagge
3 af 4 Alfred og Markus fra 2.A på Stoholm Skole havde en fest, da de torsdag blev sluppet løs i Stoholms nye børneskov, der blev officielt indviet. Foto: Henrik Bagge
4 af 4 Et lykkehjul med inspiration til aktiviteter blev forklaret for avisens udsendte af denne flok tøser fra Stoholm Skole. Foto: Henrik Bagge

Stoholm - Lige om lidt vil Johannes Vesterby, der er formand for Teknisk Udvalg i Viborg Kommune, holde åbningstalen. Så afslører vi den åbningsgave, der er blevet givet til børneskoven, og derefter kommer det rigtig sjove, når I får mulighed for at prøve lykkehjulet og den orienteringsbane, som Stoholm SFO har lavet. Og ikke mindst kan I finde jeres egen snobrødspind ude i skovbunden.

Det var projektleder ved Viborg Kommune Dennis Krogsdal Madsen, der forsøgte at byde børn og voksne velkommen til indvielse af børneskoven i Stoholm, men da først han havde sagt ordet »gave«, gav børnene ikke sådan slip igen, og en ungersvend ville gerne vide:

- Hvad er der i gaven? Er det is?

Og inden Dennis Krogsdal kunne nå at afkræfte med en garanti om, at det var meget bedre end is, istemte et helt lille kor:

- Is, is, is!

Højt til loftet

Projektlederen forsikrede herefter, at de nok skulle blive glade for alle de nye, fantasifulde tiltag i skoven, for »der er højt til loftet her«, som han sagde.

- Hvad for et loft, sagde en dreng og kiggede sig undrende omkring i skoven med udsigt til den åbne himmel.

Dennis Krogsdal takkede byens to børnehaver for at have pyntet skoven til dagen, inden han kundgjorde, at det nu var tid til Johannes Vesterbys tale.

- Er det en samtale?, ville en af de små vide.

- Nej, det er bare en tale, og det betyder, at det kun er Johannes, der snakker.

- Hvem er det?

- Det er mig, lød det fra Johannes Vesterby (V), der havde gemt sig lidt mellem træerne og nu trådte frem.

- Er det dig, der hedder Johanne? Jeg troede, det var hende der, lød det uforstående fra en pige.

Brutalt publikum

Herefter kunne Vesterby tage den pædagogiske mine på og gå i gang med visheden om, at det nok ikke ville blive den nemmeste indvielsestale, han nogensinde havde leveret.

Han havde ellers taget gode anekdoter med om sin egen barndom med leg i skoven og om Newton, der angiveligt fik et æble i hovedet, mens han sad under æbletræet og derved opdagede tyngdeloven.

Men det var et brutalt publikum, og inden der var gået længe, lød det fra den billige langside:

- Hvornår er den samtale færdig?

Et væld af muligheder

Men når man ser sig omkring i det, man i Stoholm kender som Dynamitskoven, men som med en række sjove og opfindsomme tiltag er forvandlet til børneskov og legeplads, er det ikke svært at forstå børnenes utålmodighed med at komme til det væsentlige.

Der er blevet opført bålsted og madpakkehus, hvor man kan finde tørvejr og skygge.

Stoholm Borgerforening har opstillet et shelter i børneskoven med mulighed for at overnatte.

Der er også lavet skjul til grankoglekrig, et lykkehjul med inspiration til aktiviteter og en orienteringsbane (Dynamitbanen), som Stoholm SFO har stået for.

Børneskoven er beliggende ved Liljevej 41 i Stoholm.