Scleroseramt: Jeg nægtede at tro på det

Karina Nielsen fra Stoholm samler søndag ind til kampen mod den sygdom, hun selv blev ramt af sidste år

09. september 2020, 11:45
Karina Nielsen fik konstateret sclerose i oktober 2019, og hun er nu afhængig af sin rollator, da den er gal med balancen. Søndag går hun en tur rundt på Liljevej i Stoholm til Scleroseforeningens landsindsamling. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Antallet af danskere med sclerose er fordoblet på bare 20 år, og mere end 16.000 danskere lever med sclerose.

De fleste får sygdommen, når de er ganske unge, og der er ingen kur. Det er en alvorlig situation, som Scleroseforeningen kæmper for at stoppe.

Søndag den 13. september beder foreningen derfor folk om hjælp, når der skal samles penge ind til forskning.

- De fleste af os kender et menneske med sclerose og har set, hvordan sygdommen forandrer dem. Derfor opfordrer vi alle til at være med til at samle ind, for jo flere, vi er, des flere døre kan vi nå at ringe på. Så enkelt er det faktisk, siger direktør i Scleroseforeningen Klaus Høm.

Det stod helt stille

En af dem, der skal samle ind, er Karina Nielsen fra Stoholm.

Hun er 41 år og fik konstateret sclerose i oktober 2019, hvor hun over tre dage oplevede et voldsomt sygdomsangreb med lammelse i højre side, der gjorde, at lægen sendte hende på sygehuset.

Her troede man først, at der kunne være tale om en hjerneblødning eller en blodprop, men en scanning viste nogle af de hvide pletter på hjernen, der peger i retning af sclerose.

Den diagnose var ikke en besked, Karina var klar til at modtage.

- Det stod helt stille. Jeg nægtede at tro på det, og der gik faktisk helt indtil januar, før jeg lærte at acceptere, at det var, som det var, siger Karina Nielsen.

Kan ikke med trapper

Hun har siden haft stor hjælp af en god opbakning fra familien, som er tæt på. Hendes bror bor i Skive, hendes mor i Viborg, og i Stoholm bor hendes stedfar.

Men sygdommen har haft voldsomme konsekvenser for hendes hverdag, ikke mindst i hjemmet i Vestervang i Stoholm, hvor der også er en 1. sal.

- Jeg har ikke været ovenpå siden, for jeg kan ikke med trapper. Den er gal med balancen, og det er kun blevet værre, selv om der også er dage, hvor det ikke er så slemt, siger Karina Nielsen, der har fået sin seng ned i stuen at stå.

Men planen er, at hun helt forlader Stoholm for at flytte i en mere hensigtsmæssig bolig i Viborg, når der bliver en sådan ledig.

Afhængig af rollator

Ydermere har det været svært at få den nødvendige genoptræning under coronakrisen, og selv om Karina Nielsen nu kan deltage i træning på Birkegården, er hun stadig afhængig af en rollator.

Men det afholder hende ikke fra at samle ind søndag den 13. september, hvor hun vil tage turen rundt på Liljevej, hvor hendes stedfar bor.

- Den er ikke så lang, så den kan jeg lige overkomme. Men det er vigtigt for mig at være med til at samle ind og sprede kendskabet til sygdommen, som mange ikke kender særlig godt. Det gjorde jeg heller ikke selv, men den rammer mange alt for hårdt og alt for tidligt i livet. Derfor er det så vigtigt, at vi får samlet ind, så der kan blive forsket meget mere i sygdommen, siger Karina Nielsen.

Bliv selv indsamler

Det er kun andet år, at Scleroseforeningens indsamling er landsdækkende. Der er derfor brug for så mange som muligt til at sprede budskabet om mere forskning i den uhelbredelige sygdom.

De lokale afdelinger rundt om i landet går allerforrest i kampen mod sclerose og har også foreningens indsamlere ude i blandt andet Stoholm og omegn.

Men der er stadig brug for flere indsamlere, og man kan melde sig på og vælge en rute på sammenmodsclerose.dk.

Alt overskuddet fra indsamlingen bliver fordelt på danske forskningsprojekter, som skal bidrage med ny viden om årsagerne til sclerose og finde bedre behandlingsformer.