Julefrokost Hjælp, jeg dør...

Dagen derpå: Hvor slemt har du det, når du har tømmermænd?

09. oktober 2020, 11:35
Tømmermænd kan komme til udtryk på mange måder, men uanset hvordan de udarter sig, så er der ingen mirakelkur. Foto: Ingimage.com

Den fik fuld smadder i går. Lampeskærm på hovedet, snaps i halsen, lambada på dansegulvet, øl før, under og efter – og hvad skete der lige i kopirummet?

Og nu ligger man så der, søndag morgen, fuldstændig smadret og gennembagt. Ved siden af en ægtefælle, som siger, at man lugter af en våd hund i en flaskeautomat, og at man skal tage sig sammen og komme i sving, for der er faktisk ting, vi skal i dag!

Og det kan man ikke, for man er jo dåååårlig og har det, som om man har fået influenza. »Jeg må ha’ spist noget«, siger man spagt, hvilket blot mødes af et fnys.

Tre grader af elendighed

Men hvor skidt har du det egentlig – rent klinisk?

Ret skidt, faktisk.

Netdoktor lister tre kategorier af elendighed.

Du er ramt fysiologisk – det er det, du mærker som hoved- og mavepine, tørst, mathed, diarré, kvalme og svimmelhed eksempelvis, men også som humørpåvirkninger og træthed.

Du er også ramt kognitivt – du har koncentrationsbesvær og nedsat opmærksomhed, din korttidshukommelse er slettet og finmotorikken er vingeskudt.

Desuden er du følelsesmæssigt ramt. Og det behøver ikke kun være dårlig samvittighed eller moralske tømmermænd. De følelsesmæssige påvirkninger er en følge af alkoholforgiftningen. Det kan være irritation og dårligt humør, men det kan også udvikle sig til angst og en følelse af depression.

Summa summarum: Det er faktisk ikke så lidt, du fejler.

Så vis blot denne liste frem, når din kæreste eller ægtefælle viser sig fra den følelseskolde side. Og be’ dem så hente et par panodil og et glas vand (og gerne en burger!)