Energi Der er penge i at spare på energien

Ingen fornuftige mennesker fyrer for gråspurvene og lukker øjnene for elregningen, men tag gerne en energirådgiver med på råd

23. oktober 2020, 11:54
Et køleskab er et af hjemmets store strømslugere, og hvis du ikke har et nyt og energirigtigt et af slagsen, så vil det være en god ide at kigge på et nyt. Foto: Ingimage.com

Det er godt at have meget energi og fyre meget energi af på løbeture og andre mennesker. Det er også godt at have energi til både støvsugningen og opvasken og renoveringsprojekterne derhjemme.

Men det er ikke al slags energi i vores hjem, der skal være høj. For energi som i varmeforbrug og strømforbrug vil vi helst have ned, så regningerne ikke bliver for dyre.

En stor varmeregning kan være tegn på, at dit hus er i dårlig stand, men det kan også skyldes dine egne dårlige vaner. Og er dit elforbrug skyhøjt, bruger dine apparater måske for meget strøm og er alt andet end energimærke A.

Tjek dine vaner

Der er mange penge at spare i at tænke energivenligt i sin bolig, og meget af det handler om dine egne vaner.

Vores strømforbrug handler meget om vores adfærd. Dit tv bruger for eksempel også strøm, når det bare står på standby. Dit køleskab er en rigtig strømsluger, fordi det konstant skal sørge for at holde en lav temperatur og aldrig er slukket, men du kan sørge for, at det er indstillet rigtigt på fem grader – din fryser på minus 18 grader.

Stil heller aldrig meget varme fødevarer ind i køleskabet, så det kommer på overarbejde. Husk også at skifte dine elsparepærer ud med (gode) LED-pærer, som holder dobbelt så længe som en elsparepære, og hold så også øje med dit elforbrug.

Undersøgelser har vist, at alene det at være opmærksom på forbruget giver en strømbesparelse på cirka 10 procent. En god og nem måde at holde øje med forbruget er at sammenligne dine elregninger og holde øje med din elmåler.

Husk også, at der kan være rigtig mange penge at spare ved at vælge det rigtige komfur, fryser og køleskab.

Brug en rådgiver

Og så handler et energirigtigt hjem om at lave energirigtige forbedringer på det, så dit hus kan holde på varmen.

Du kan finde gode ideer til forbedringer i husets energimærkningsrapport. Det er en rigtig (økonomisk) god ide at gennemgå sit hus for mulige energiforbedringer.

Og det er en rigtig god ide at gøre det sammen med en energirådgiver, som kan udpege mulige og gode forbedringer og fortælle dig, om du sparer flest penge på at isolere loftet, gulvene, udskifte radiatorer, få et nyt køleskab, bestille en ny dør eller skifte et vindue.