Hedens ansigter

Fantastiske 125 år gamle billeder udstilles fra onsdag ved Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere

27. oktober 2020, 12:58
1 af 2 Arkivfoto: Det Kgl. Bibliotek
2 af 2 Arkivfoto: Det Kgl. Bibliotek

KONGENSHUS Mod slutningen af 1800-tallet drog landsbylæreren og folkemindesamleren Evald Tang Kristensen på vandringer rundt i hedelandskabet.

Her mødte han mennesker, der ofte levede i dyb fattigdom, men som samtidig bar på en unik, mundtlig kulturarv. Gamle viser, sagn og eventyr overleveret gennem generationer.

I 1895 drog Evald Tang Kristensen atter ud på heden, denne gang i selskab med fotograf Peter Olsen. Billederne er taget udendørs i dagslys, og personerne har som regel deres almindelige arbejdstøj på og sidder med værktøj eller strikketøj i hænderne.

Det er disse fantastiske billeder, som fra onsdag den 28. oktober udstilles ved Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek, hvor billederne er fra, Skovgaard Museet i Viborg, Viborg Kommune og Hedeselskabet.

En officiel indvielse af udstillingen skulle have fundet sted onsdag den 28. oktober, men som følge af regeringens seneste udmelding om forsamlingsforbud er den udskudt på ubestemt tid.

Håbet er, at man kan lave en officiel markering senere, men i mellemtiden er udstillingen altså åben for offentligheden.

Det er ganske gratis, og der er åbent i dagtimerne.