Borgermøde om vindmøller udsat

Uvildig undersøgelse skal klarlægge, om flagermus tager skade af vindmøller mellem Daugbjerg og Mønsted

31. oktober 2020, 12:05
Formand for Viborg Kommunes Klima- og Miljøudvalg Torsten Nielsen (K) afventer ligesom resten af udvalget resultatet af en udtalelse fra en uvildig ekspert om, hvorvidt vindmøllerne går ud over flagermusbestanden eller ej. Foto: Henrik Bagge

DAUGBJERG Et borgermøde om tre store vindmøller på knap 150 meter mellem Daugbjerg og Mønsted er blevet udsat på grund af coronasituationen.

Kommunen har derfor besluttet at forlænge høringsfristen til den 3. december og inden da skal borgermødet afholdes, hvis ikke det afholdes virtuelt, hvilket kan være en mulighed. Der er dog endnu ikke sat en dato på.

Vindmøllerne har skabt stor debat i området.

Det er firmaet Wind Estate, der vil rejse de tre møller, der ikke ligger særlig langt fra kalkgruberne, hvor der er mange flagermus.

Blandt andre er Danmarks Naturfredningsforening imod, da man frygter, at de vil koste mange flagermusliv, især de sjældne damflagermus. Man frygter, at flagermusene bliver suget ind i vingerne.

Uvildig undersøgelse

En undersøgelse, som ingeniørfirmaet Niras står bag, har derimod vist, at kun ganske få flagermus vil gå til, og at de ikke vil true bestanden.

Formanden for Viborg Kommunes Klima- og Miljøudvalg, Torsten Nielsen (K), fortæller, at der skal en uvildig undersøgelse til fra Aarhus Universitet.

- For at sikre, at vi får den rigtige analyse i udvalget, så er vi blevet enige om at få en udtalelse fra en uvildig og anerkendt ekspert, der kan fortælle om vindmøllerne er hård ved bestanden eller ej, siger Torsten Nielsen.

Han er ikke i tvivl om, hvad han vil sige, hvis vindmøllerne går hårdt ud over bestanden.

- Hvis det er tilfældet, så har jeg meldt ud, at jeg ikke er klar til vindmøller. Jeg sætter min lid til den uvildige person, der kan fortælle, hvad der er rigtigt eller forkert, siger Torsten Nielsen.