Energi Fif til at vælge den rigtige varmepumpe

Med en varmepumpe kan du få en billigere varmeregning i mange år frem, hvis du vælger rigtigt fra begyndelsen

05. november 2020, 11:07
Varmepumper hører til fremtidens energikilder i de danske hjem. Foto: Ingimage.com

De senere år har varmepumperne fået en markant opblomstring som energikilder i de danske boliger og fritidshuse, og det er der mange gode grunde til: Varmepumper er nemlig energi, vi kan li´ – billigt, CO2-venligt og stabilt.

Hvis du overvejer at fyre med luft- eller jordvarme, så er her et overblik over de mest gængse typer, der findes på markedet, samt fordele og ulemper.

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg, også kendt som jordvarmepumpe, er ofte det dyreste anlæg, du kan installere – forvent 100.000 kroner til en start. Det giver så også den største besparelse, når installationen først er betalt.

Jordvarme er effektivt året rundt og fungerer ved at trække varme ud af jorden enten vandret (mest almindeligt) eller lodret. Det kræver plads til slangerne, men har du 300 kvadratmeter have med en græsplæne, så er det plads nok.

Jordvarmeanlægget opvarmer både din bolig og dit brugsvand.

Luft-til-vand varmepumpe

En luft-til-vand varmepumpe er billigere at installere end et jordvarmeanlæg, og den kræver ikke plads i din have. Til gengæld er den lidt mindre effektiv i drift.

Luft-til-vand hedder sådan, fordi den trækker udeluften ind i varmepumpen og leder varmen gennem rør ind i huset, hvor den opvarmer boligen og brugsvandet.

Anlæggene begynder prismæssigt ved 50.000.

Luft-til-luft varmepumpe

Hvis du kan nøjes med en supplerende varmekilde eller for eksempel er på jagt efter varme til fritids- eller sommerhuset, så er luft-til-luft varmepumpen et godt bud.

Den giver varme, men ikke varmt vand. Den er bedst til store, sammenhængende rum, som man eksempelvis har i mange sommerhuse, hvor stue, køkken og alrum er i et.

Den kræver ikke vandbårne radiatorer og er installationsmæssigt den billigste løsning. Her er du i gang for 5000 kroner, men lad endelig være med at købe for billigt, for der er en del skrammel på markedet.

På sparenergi.dk kan du se varmepumpelisten og finde en, der er anbefalet her.