HP Møbler i Stoholm lukker

Den 23. december drejer Hans Pedersen for sidste gang nøglen til HP Møbler i Stoholm, og derefter venter den helt store globus

10. november 2020, 09:27
Efter næsten 20 år i Nørregade siger Hans Pedersen den 23. december farvel til Stoholm, når han fra udgangspunktet i Højslev sammen med hustruen Annelise fremover vil bruge tiden på at få set noget mere af den store verden, som han gennem årene har kunnet gå rundt i forretningen og kigge på i form af de særlige globusbarer, butikken har været kendt for. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Det blev til næsten 20 gode år i Stoholm, men til jul er det slut.

Hans Pedersen, der sammen med hustruen Annelise Hjort åbnede HP Møbler i Stoholm den 4. maj 2001, har besluttet, at det den 23. december 2020 får en ende med at sælge unikke møbler og de særlige globusbarer fra forretningen i Nørregade.

- Ja, da drejer jeg nøglen. For evigt, siger Hans Pedersen uden at lyde rørstrømsk.

- Men jeg har haft en kæmpe kundegruppe her, der altid er kommet til mig, når de skulle have noget lavet, så det har jeg sat stor pris på.

Startede på må og få

Hans Pedersen og Annelise Hjort startede den 1. januar 1999 HP Møbler med salg af fyrretræsmøbler.

- Oprindeligt startede jeg med at købe nogle restpartier af møbler og så banke dem sammen og sælge dem fra nogle lokaler på Kvægtorvet inde i Skive. Så ville jeg gerne noget mere, men det var en svær branche dengang også, for der var nok 50 møbelfabrikker bare i Salling og rigeligt med møbelforretninger i Skive. Så jeg blev nødt til at vælge et sted, hvor der ikke var nogen etableret møbelforretning mellem Skive og Viborg, for konkurrencen var for stor der. Og så startede jeg i det små her i Stoholm, siger Hans Pedersen.

Han oplevede at blive taget godt imod i stationsbyen, selv om enkelte nok var skeptiske.

- Der var vist nogen, der vædede om, at »han holder nok ikke et år«. Det har jeg i hvert fald hørt, griner Hans Pedersen og skæver over mod den tomme grund på den anden side af vejen, hvor kroen engang lå.

- Men jeg havde så også arbejde ved siden af, da jeg startede op, og var med en tømrer en tre dage om ugen, inden jeg så gik her torsdag, fredag og lørdag, siger han for enden af et af de langborde med ni tillægsplader, som han har solgt og produceret mange af de sidste år.

Det specielle ved HP Møbler var nemlig fra starten, at Hans Pedersen også selv producerede en stor del af møblerne på bestilling efter specielle ønsker og mål fra et lille værksted i privaten.

Mens han dog ikke selv har fældet træerne, har denne nærmest jord-til-bord møbelproduktion med den helt ekstraordinære kundeservice faktisk præget firmaet lige siden.

- Og det er der gået over 20 år med, siger Hans Pedersen, som om han knapt fatter, hvor tiden er blevet af.

Stop, mens legen er god

Hans Pedersen er dog ingenlunde bekymret for, at der skal opstå et hul i tilværelsen der, hvor han gennem årene har brugt dagene på at producere og sælge møbler.

- Jeg tvivler på, at jeg kommer til at kede mig, men det er da klart, at det bliver en kæmpe omvæltning, når man har været vant til at arbejde altid, siger en afklaret Hans Pedersen, der fylder 63 til februar og så går på efterløn.

- Det er mest det der med at stoppe, mens legen er god, plus at vi simpelthen har mistet så mange venner de sidste år, synes vi. Unge venner på mellem 40 og 60 år, som er døde. Og så er det, man begynder at spekulere på, om man prioriterer tiden rigtigt. Og der er så mange ting, vi gerne vil nå og gerne vil ud at se. Vi har allerede været privilegerede og set meget af verden, selv om vi stadig foretrækker Danmark. Men vi måtte aflyse en rundrejse på egen hånd i Canada i maj, så den tur venter stadig på os, når vi må. Men vi vil i det hele taget gerne ud at se verden noget mere. Inklusive Danmark, understreger Hans Pedersen.