Nyt fælles kapel er oppe at stå

15. november 2020, 05:28
1 af 2 Bedemand Søren Boudigaard er glad for det nye kapel. Privatfoto
2 af 2 Skive står i dag med et topmoderne kapel. Privatfoto

SKIVE I Skive gør de tingene færdige.

Det fortæller bedemand Søren Boudigaard fra Boudigaard Begravelse med Fjends som opland.

Man stod med et problem i Skive, ligesom i så mange andre byer, hvor man pludselig stod uden et kapel. Regionen havde flyttet Patologisk Afdeling fra Regionshospitalet i Skive til Regionshospitalet i Viborg.

Det betød, at der ikke længere var nogen betjening af kapellet her i Skive.

- Vi fik midlertidig lov til at benytte kapellet, men skulle selv sørge for, at få tingene til at fungere, fortæller Søren Boudigaard.

Der var kun èt kapel i Skive Kommune med køl, nemlig på Fur, udover kapellet på Regionshospitalet i Skive.

- Så på sigt kunne vi godt se, at vi ville løbe ind i problemer. Vi kontaktede både Skive Kommune og regionen for at spørge, om de ville drive kapellet videre. Der fik vi klar besked på, at det var der ingen af dem, der var interesserede i, og de gjorde det også helt klart, at det ikke var deres opgave at drive et kapel, siger Søren Boudigaard.

Intet offentligt ansvar

Det er egentlig lidt underligt, at når en person dør, er de offentlige kasser pludselig lukket i, mener Søren Boudigaard.

- Der er jo mange, der dør i eget hjem eller på et plejehjem eller på hospice, og i princippet er der ingen offentlig myndighed, der har pligt eller ansvaret for at opbevare de døde. Ved dødsfald på et hospital opbevares den døde i kapellet, indtil den døde udleveres til bedemanden. Så vi havde jo det problem, at vi både ville komme til at mangle kølefaciliteter og ceremonilokaler, hvis der Ikke blev gjort noget, oplyser han.

Skive og Salling provstier blev opmærksomme på problemet, og så skete der noget.

Provsterne Susan Aaen og Betty Ahrenfeldt tog nu kontakt til regionen, og der blev forhandlet en aftale på plads, så provstierne i samarbejde med sognene kunne overtage kapellet. Samtidig kontaktede provstierne de bedemænd, som benytter kapellet, for at orientere om deres planer.

- Der blev igangsat en større ombygning, som gjorde, at vi i dag står med et topmoderne kapel. Kapellet lever virkelig op til de krav, der stilles i dag på alle måder. Det er indrettet smagfuldt, og ikke mindst har det betydet meget, at der er skabt et godt arbejdsmiljø, så man undgår de tunge løft, siger Søren Boudigaard.

Han synes, det er flot, at det er lykkedes at få kapellet op at stå.

- Det siger vi mange tak for. Det fortæller jo også, at vi har et utroligt godt samarbejde her på egnen. Det, synes jeg nu, altid vi har haft. Og der har altid været en god dialog.

Bedemanden mener, det er stort, at Folkekirken har påtaget sig denne opgave.

- Og her skal vi huske på, at man har valgt at sige, at kapellet er for alle, også ikke-medlemmer af Folkekirken. Det er da en flot gestus af Folkekirken, som jo absolut er den største spiller på markedet, hvis man må have lov til at udtrykke det sådan. Og jeg håber, at modellen her i Skive kan være til inspiration for alle, der pludselig står med samme problem, som vi gjorde her. Vi er i hvert fald meget glade for den model, vi har fundet frem til, og det fungerer bare supergodt.