Jens Langkniv sat til vægs

Kunstner Tanja Vestergaard er i øjeblikket i gang med at skabe liv på en kedelig væg hos Daugbjerg Kalkgruber

11. november 2020, 05:36
1 af 2 Tanja Vestergaard går hele tiden og får nye ideer til flere detaljer i kunstværket, mens hun arbejder på det. Foto: Henrik Bagge
2 af 2 Selve tegningen fra Daugbjerg Kalkgruber fylder kun den midterste del af skydedøren, så på de yderste døre bliver der skrevet og tegnet en mængde info som for eksempel disse gamle tegn, der fortalte de gamle vejfarende, hvad de kunne forvente at møde på matriklen. Foto: Henrik Bagge

Daugbjerg De havde længe gået og ærgret sig over den blanke, hvide endevæg, der i virkeligheden er en skydedør ind til gildesalen, men som under alle omstændigheder stod i skærende kontrast til resten af hytten med træ, pels og pejsevarme.

Så da de under et besøg på mikrobryggeriet Ølluminati i Viborg så, hvad en vægkunstner havde gjort ved det sted, tog de straks kontakt.

Ejer af Daugbjerg Kalkgruber Anita Hildsgaard og hendes mand, Lee Dawson, har derfor lige nu håndværker i huset. Eller mere præcist: En kunstner, der kan sit håndværk.

Work in progress

Den 41-årige kunstner Tanja Vestergaard fra Viborg har nemlig fået til opgave at skabe liv, hvor der før var goldt og koldt, på benævnte flade, som i virkeligheden består af otte klapper plus en halv i hver ende af skydedøren.

Det er et »work in progress«, som man siger på engelsk, og det kan man lige så godt, for Tanja Vestergaard er i det daglige oversætter (dansk/engelsk og engelsk/dansk).

Og dertil er flere af de inputs, der ender på væggen hos Daugbjerg Kalkgruber, kommet fra Anita Hildsgaards engelske mand, der går og får pudsige ideer, mens han følger Tanja Vestergaards arbejde med vægmaleriet. Som i virkeligheden nærmere er en tegning.

- Jeg bruger sprittusch, fordi maling lynhurtigt ville skrælle af på sådan en væg der, griner Tanja Vestergaard, der har hentet motivet for tegningen i kalkgrubernes gemmer.

Gammelt og nyt

Det er tegner Orla Klausen, der blev kendt på en tegneserie om Jens Langkniv, som har lagt baggrundsmotiv til, og efter at have indhentet tilladelse hos ophavsmanden, har Tanja Vestergaard fået lov at bruge en af hans tegninger og så selv føje et aktuelt persongalleri og andre detaljer til.

Det betyder, at man centralt i billedets festlige lag ved siden af Jens Langkniv kan se Anita Hildsgaard selv, mens Lee Dawson i baggrunden kan ses luske ned mod kalkminerne med nøglerne i hånden og hunden ved sin side.

Et skilt og hytten med billetsalg, merchandise og gildesal har Tanja Vestergaard selv tilføjet, ligesom en lille missekat også har sneget sig ind i det ene vindue. Flere dyr vil blive føjet til undervejs, så man kan lave en konkurrence for gæstende børn om at finde alle dyrene på billedet som en slags Find Holger.

- Anita og Lee syntes, at det ville være fint, hvis en af Orla Klausens tegninger af, hvordan livet foregik her ved kalkgruberne, kom op på de her døre, fordi de var meget kedelige. Og så har vi selv føjet nye ting til undervejs, siger Tanja Vestergaard foran en knitrende pejs og peger hen mod skydedøren med en krøllet tegning i postkortstørrelse, som hun har brugt som inspiration og udgangspunkt for sin vægtegning.

Der kom Lee lige...

I dag er hun i gang med at tegne Lee Dawson på vej ned i kalkgruberne, og i det samme træder motivet selv ind ad døren i hytten.

- Have you told him about Orla? He´s very happy about this. He´s very pleased, and he wants to come and have a look, when it´s finished, siger Lee Dawson og afslører, at Anita Hildsgaard endnu ikke ved, at det er hende, der kommer til at udfylde det tomme ansigt, der indtil denne torsdag har prydet kvinden i forgrunden og knapt er tørret endnu, efter kunstneren har tilføjet noget umiskendeligt Anita.

Lee og Tanja griner i fællesskab ved tanken om, hvad Daugbjerg Kalkgrubers ejer vil sige, når det går op for hende, at hun selv får en central plads i billedet.

Tanja Vestergaard har været i gang med kunstværket siden starten af oktober, når hun havde tid.

Daugbjerg Kalkgruber håber, at man måske til påske kan holde en reception med gæster, hvor også tegner Orla Klausen, der i dag bor i Støvring, har sagt ja til at komme.