Coronakrise

10. november 2020, 10:54
Olav Nørgaard (V). Privatfoto

Jeg bliver mere og mere bekymret for, at regering og Folketing har mistet styringen af coronakrisen.

Jeg bliver også mere overbevist om, at man helt unødigt skræmmer befolkningen. Vi er faktisk kommet derud, at truslen mod vores demokrati, vores sociale liv og ikke mindst vores fælles økonomi nu giver langt større problemer end corona’en i sig selv.

Selvfølgelig skal man være bekymret for noget nyt og ukendt, der i værste fald kan medføre døden. Men fakta er, at det er mange år siden, der er døde så få mennesker i Danmark som under og efter corona-nedlukningen.

Vi har reelt set en negativ dødelighed. Bedemændene ligger 900 begravelser under budget! Forklaringen er den simple, at vores holden afstand, spritten af m.m. har forhindret en influenzaepidemi, som jo tydeligvis er langt mere farlig end corona’en. Rigtig mange af dem, der er døde af eller med coronavirus, er dem der ellers ville være døde i en influenzaepidemi.

Når vores statsminister udtaler, at tab af menneskeliv er en tragedie, så må jeg sige, det er noget vrøvl. Det er ingen tragedie, at en 81-årig dør af eller med coronavirus. Men det er en katastrofe, at vi forhindrer vedkommende i at sige farvel til de pårørende. Alzheimerforeningen og Ældre Sagen har tydeligt sagt fra, men er der nogen, der lytter?

Coronavirus har vi haft hele tiden. En af de hyppigste årsager til forkølelse hos mennesker er en coronavirus. Jeg har som praktiserende dyrlæge arbejdet med coronavirus gennem 35 år. Hos køer kender vi den som vinter-dysentri (omgangssyge), og det har været beskrevet tilbage til 1800-tallet. Vores forfædre kaldte det dysenteri, og de var undskyldt, da de ikke kendte virus. Som ung dyrlæge havde jeg den tvivlsomme fornøjelse at slæbe denne coronavirus rundt til tre kvægbesætninger, hvor samtlige kreaturer tre dage efter mit besøg stod med blodig diarre. Det gjorde et voldsomt indtryk.

Hos svin havde vi i 1956 en pandemi med coronavirus hos spædegrise med nogen af de samme symptomer, som vi i dag ser hos mennesker, hvor smags- og lugtesansen påvirkes. Produktionstabet var stort. 20 år senere kunne virus påvises udbredt i den danske svinebestand, men var ikke længere et problem antagelig på grund af erhvervet immunitet i besætningerne. Katten har en meget aggressiv coronavirus, der giver bughindebetændelse. Samlet set et meget broget billede.

Hos flere dyrearter har vi vaccine mod coronavirus. De virker, men er ikke noget mirakel.

Derfor er det min opfattelse, at corona i form af Covid-19 på ingen måde er en trussel for menneskeheden. En vaccine vil være en hjælp, men det vil være forfejlet at lukke alt ned og vente på den. Vi kommer under alle omstændigheder til at skulle lære at leve med virus i form af Covid-19.

Nu vil man så nedslå samtlige mink i landet - for en sikkerheds skyld! Kilder tæt på minkbranchen anslår et tocifret milliardbeløb i ekspropriation, og manglede omsætning for ca. 4 mia. kr. årligt de næste mange år. Hvem er det lige, der skal betale?

I forvejen er rejsebranchen og luftfarten helt underdrejet, og det tager mange år, før de er i drift igen. Hotel, underholdning og restaurationsbranchen forventer kompensation sammen med mange andre. Det går bare ikke i det lange løb.

Det kan godt være, at minkbranchen ikke har en stor fremtid. Men afliver vi alle avlsdyr, er der ingen vej tilbage. Nogen i branchen taler allerede om at etablere et Noahs Ark, nu man vil skylle 80 års avlsarbejde ud med badevandet. Danmark er trods alt en af verdens største producenter af minkskind, berømmet for den høje kvalitet som følger de avlsdyr, man nu vil udrydde. Er det en klog beslutning?

Værst er det nok, at de der ved mest om mink og minksygdomme ikke er spurgt. At man ikke har fået lagt alternative afviklingsplaner frem til politisk beslutning. Giver det mening at lukke syv kommuner helt ned, fordi man i september har fundet nogen mutationer hos mink af Covid-19, som kan smitte mennesker. Det kan være, den slet ikke er farlig. De fagfolk jeg har talt med ved det ikke!

Så kraftig en nedlukning styrer os lige mod afgrunden - den økonomiske, den åndelige og den sundhedsmæssige, fordi vi ikke forsat vil have råd til det, vi kan i dag.

Mit korte spørgsmål til Folketinget: Er der en voksen til stede?