Snoren blev klippet til Løgstrup Friplejehjem

Der venter beboerne et lille paradis i de nye, moderne forhold på Hjarbækvej

30. november 2020, 08:52
1 af 6 Bestyrelsesformand Anders Jensen kunne efter en kort tale klippe snoren til officiel åbning af Løgstrup Friplejehjem, mens Birte Phillips, Uffe Bräuner Madsen og Finn Jensen fra bestyrelsen kiggede på. Foto: Henrik Bagge
2 af 6 Før snorklippet holdt bestyrelsesformand Anders Jensen en kort tale for en lille forsamling af tre pressefolk samt fra venstre bestyrelsesmedlemmerne Birte Phillips, Uffe Bräuner Madsen, Finn Jensen, næstformand Gudrun Bjerregaard og forstander Susanne Søe Mikkelsen. Foto: Henrik Bagge
3 af 6 Bestyrelsesformand Anders Jensen håber, at Løgstrup Friplejehjem vil blive et samlingspunkt for store og små i hele byen og området. Foto: Henrik Bagge
4 af 6 Forstander Susanne Søe Mikkelsen kan tirsdag den 1. december tage imod de otte første beboere på Løgstrup Friplejehjem. Foto: Henrik Bagge
5 af 6 Bestyrelsesmedlem Finn Jensen ved »byskiltet« til Engen, som er Løgstrup Friplejehjems østfløj. Vestfløjen hedder Fjorden, og navnene relaterer sig til plejehjemmets placering og dets nærhed til landskabet omkring det. Foto: Henrik Bagge
6 af 6 Bestyrelsesmedlem Birte Phillips viser frem af friplejehjemmets kunst, der i dette tilfælde er af den lokale fotograf Anne Hvass. Foto: Henrik Bagge

Løgstrup Af coronahensyn var det forbeholdt bestyrelsen, forstanderen og et par repræsentanter for pressen at være med, da snoren lørdag blev klippet til officiel åbning af Den Selvejende Institution Løgstrup Friplejehjem.

Det var bestyrelsesformand Anders Jensen, der førte saksen, mens forstander Susanne Søe Mikkelsen, næstformand Gudrun Bjerregaard og bestyrelsesmedlemmerne Birte Phillips, Finn Jensen og Uffe Bräuner Madsen kiggede på.

Forinden holdt Anders Jensen en kort tale, hvor han udtrykte håb om, at friplejehjemmet vil blive et samlingspunkt for byen og området, hvor byens børn vil komme forbi og hilse på stedets dyrehold med geder, høns, en voliere med fugle og en dam med fisk, og hvor friplejehummets store fællesarealer vil lægge rum til arrangementer for byens ældre og friplejehjemmets støtteforening, der har over 300 medlemmer.

- Men det vigtigste er, at det bliver et hjem, som beboerne vil nyde med tilpas ro, pleje og aktivitet i den udstrækning, som den enkelte har behov for, sagde Anders Jensen, inden han klippede den røde snor og kunne erklære Løgstrup Friplejehjem for åbent.

»Lukket hus«

Efterfølgende var den samlede bestyrelse vært ved et »lukket hus« arrangement med en fin rundvisning i det splinternye kompleks, der i hovedsagen består af to beboelsesfløje med en række fællesområder imellem med åbne og fleksible rum, der kan gøres større eller mindre efter behov.

Også den store, sydvendte terrasse er fleksibel med et mobilt tag, der kan rulles på og af alt efter vejret, og det er fra selvsamme terrasse, at beboerne kan følge livet, som det udspiller sig i gedehuset, hønsehuset og fuglevolieren, ligesom en vandhave med rindende vand og fisk etableres lige foran terrassen.

Hele vejen rundt om bygningen etableres en sti, der også får forbindelse til byen og Himmerlandsstien, mens beboerne alle kan tilgå den via deres egen terrasse.

Beboelsen består af en østfløj med navnet Engen og en vestfløj med navnet Fjorden, der hver især relaterer sig til plejehjemmets placering og dets nærhed til landskabet omkring det.

Fine, fine forhold

Tirsdag den 1. december står de første otte beboere klar til at flytte ind på friplejehjemmet, der har plads til i alt 24 beboere.

Her venter dem en lejlighed på omkring 55 kvadratmeter, hvoraf en stue med et lille tekøkken udgør cirka halvdelen.

Dertil er der soveværelse med mulighed for en loftlift og et stort badeværelse med vaskemaskine og tørretumbler, så beboerne også selv kan stå for den del af hverdagen.

I det hele taget er der i vid udstrækning værnet om privatlivet, samtidig med at der er vide muligheder for socialt samvær.

Fællesarealerne er indrettet med en skøn blanding af nyt og gammelt i form af fine møbler doneret af private.

Væggene er beklædt med kunst af blandt andre den lokale fotograf Anne Hvass og tegner og maler Rasmus Christiansen (1863-1940), der var en flittig sommergæst i Hjarbæk.

Og så bliver Løgstrup Friplejehjem også en betydelig arbejdsplads i byen med omkring 25 ansatte ved fuld belægning.

Ud over forstander Susanne Søe Mikkelsen drejer det sig om en køkkenleder, en pedel, en sygeplejerske og en pædagog, mens resten er plejepersonale.