Den røde tråd er nadveren

En lille kunstudstilling i Kjeldbjerg leverer åndelig føde i en tid uden julefrokoster

01. december 2020, 11:42
Sognepræst Poul A. Beck gjorde lørdag en lille menighed på 10 mennesker klogere på motiverne i den lille udstilling, der kan besøges til og med februar. Foto: Henrik Bagge

Kjeldbjerg Iglsø Kirke har i november rundet sit 125 års jubilæum, og det markeres blandt andet med en lille, fortællende udstilling over de næste tre måneder i Kjeldbjerg.

Det er i det tidligere autoværksted lige over for torvet, at man gennem ruderne kan stifte nærmere bekendtskab med det, sognepræst Poul A. Beck kalder en »lille perlerække« af billeder fra kunsthistoriens skatkammer, der alle som tema har måltidet som fællesskab mellem Jesus og de mennesker, han mødte på sin vej.

De i alt fire billeder har alle en udførlig tekst tilknyttet, så beskueren kan lade sig vejlede til fordybning i motivernes symbolik og komposition.

Dermed håber Vestfjends Pastorat at kunne levere lidt åndelig føde i en tid, hvor det er knapt med de traditionelle julefrokoster på grund af corona.

500 års kunsthistorie

Billederne spænder over en periode på 500 år fra Leonardo da Vincis berømte »Den sidste nadver« fra 1497 til Arne Haugen Sørensens version af samme tema fra 1997, hvor der indimellem gøres holdt ved et billede af den hollandske maler Matthias Stom fra ca. 1635 og et billede af den danske maler Niels Larsen Stevns fra 1907.

Sidstnævnte, der også assisterede Joakim Skovgård med at udsmykke Viborg Domkirke, har i øvrigt begået den genistreg i sit billede, at beskueren sidder med for bordenden, uanset hvilken vinkel, man ser billedet fra, højre eller venstre.

Dermed kan man som borger i Kjeldbjerg risikere det særsyn, at dedikerede gæster vil defilere frem og tilbage foran Larsen Stevns´ billede, som var de gardere på vagt!

Sognepræst i Vestfjends Pastorat Poul A. Beck havde lørdag viet lidt eftermiddag til at gøre en lille menighed på 10 mennesker klogere på udstillingens fire billeder, hvoraf Arne Haugen Sørensens bidrag er malet som altertavle til Hindborg Kirke lidt nord for Skive. Det daterer sig til 1997 - præcis 500 år efter, at Leonardo Da Vinci malede sit berømte billede af »Den sidste nadver«.

Der vil være åbent for udstillingen alle døgnets timer gennem hele december, januar og februar, idet der i ruderne bliver lys, når mørket falder på.