2020 - Året de færreste kommer til at savne

Borgmesteren sender en jule – og nytårshilsen til borgerne i Viborg Kommune

06. januar 2021, 13:40
Borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V). Pressefoto

2020 blev året, hvor vi lærte ikke at give hånd, når vi skulle hilse. Det blev også året, hvor stort set alle danskere lærte at holde virtuelle møder. Møder som har lært os at korte orienteringsmøder ikke behøver afholdes fysisk.

Som tiden gik, gik det også op for os, at virtuelle møder ikke nødvendigvis er særlig befordrende for vores sundhed. Når man sidder foran skærmen på den samme stol dag ud og dag ind, så oplever man altså mangel på frisk luft, motion og inspiration. Og mest af alt mangler man relationerne.

Det at være til fysiske møder sammen, at holde pauser hvor der småsnakkes, at kunne komme med de korte afvæbnende kommentarer, hvis der er ved at opstå konflikter - det er vanskeligt i virtuelle møder. Specielt vanskeligt er det, hvis man ikke kender de andre mødedeltagere i forvejen.

Mange danskere har arbejdet rigtig meget i 2020. Sundhedspersonalet og andre offentligt ansatte fordi situationen det meste af året har været kaotisk.

Mange virksomhedsejere og deres ansatte har arbejdet hårdt for at opretholde deres forretning. (Tænk bare på restauratører og kulturinstitutioner), og det er mit indtryk, at de fleste af os er ved at være slidte nu. Der er brug for ferie.

Men for nogle i sundhedssektoren er det ikke engang sikkert, at der bliver mulighed for at holde ferie. Mit håb er, at smitten falder, så alle der har planlagt ferie i julen kan få det.

Vi skal bestemt heller ikke glemme, at der er folk, der har mistet deres job og bare længes efter at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Og så har et helt erhverv – minkavlerne – set deres livsværk smuldre.

Den mentale hygiejne

Sådan har Coronaen ramt os så forskelligt i året, der er gået. Og så har jeg endda kun været perifert inde på de konsekvenser, det giver for mange mennesker, at man ikke kan dyrke de fællesskaber, man plejer, få kulturoplevelser, gå til sport, mødes til seniorfolkemøde, lokale festivaler og meget andet.

Den mentale hygiejne betyder mere, end man umiddelbart skulle tro, og der forestår et stort arbejde med at få folk gjort aktive igen blandt andet indenfor frivillighed.

Vores unge har lidt mange afsavn i forhold til den måde, de normalt har levet på, og det er vigtigt, at vi er klar til at hjælpe hinanden med at »komme ud på den anden side«.

Selvfølgelig har der været glædelige ting i 2020 også.

I Viborg Kommune er over 900 nye medborgere kommet til verden. Vi har indtil nu været en af de få kommuner, der har kunnet holde coronaen nogenlunde nede, og vi oplever en stadig udvikling af arbejdspladser i vores kommune.

Jeg vil ønske alle et godt og lykkebringende nytår, hvor vi forhåbentlig får gang i vaccinen, så vi alle igen kan mødes til kendte forhold i løbet af 2021.