Ny film om Kongenshus Mindepark

06. januar 2021, 14:34
Sammen med Herning Kirkes Drengekor hyldes natur- og kulturarven i Kongenshus Mindepark i en kortfilm, som kan ses på TV Midtvest. Pressefoto

Et drengekor spiller en central rolle, når natur- og kulturarven i Kongenshus Mindepark hyldes i en kortfilm, som nu kan ses på TV Midtvest.

- På et tidspunkt opstod der en idé om at bevare den kulturarv, som vi hædrer i Kongenshus Mindepark ved at lade Herning Kirkes Drengekor synge nogle af de sange, man finder i mindedalen. Det er der blevet en smuk og poetisk film ud af – en film, som vi selvfølgelig også håber, vil udbrede kendskabet til dette fantastiske sted, hvor man både kan nyde roen, naturen og altså også en del af vores danske sangskat, fortæller Torben Friis Lange, formand for bestyrelsen Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere.

Hedelandskabet er formet af den sidste istid, der sluttede for 12.000 år siden, og det var her – på de vidtstrakte og barske lyngarealer - at hedebønderne for snart 300 år siden gik i gang med det slidsomme opdyrkningsarbejde, som var med til at forme det Danmark, vi kender i dag.

For at hædre det hårde arbejde blev den selvejende institution Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere stiftet i 1942.

1200 hektar hede blev fredet, og 39 store sten blev rejst - én for hvert herred, hvis befolkning opdyrkede heden - og rundt om dem mere end 1200 sognesten med bøndernes navne.

Herredsstenene har fået sit udtryk ved, at lokale udvalg fik en bunden opgave: Navn, diagram med andelen af hede, landbrugsland og skov samt en tekst eller et billede.

Ni af herrederne valgte at mejsle vers fra den danske sangskat ind i stenen, og det er altså nogle af disse sange, der i drengekorets fremførelse danner lydtæppet til filmen.

Steen Steensen Blicher, Jeppe Aakjær og H.C. Andersen er nogle af de danske digtere og forfattere, der elskede og skrev om det danske landskab og de personer, som man møder i mindedalen.

Nogle af dem hyldede fremskridtet, nogle skrev om et landskab, de ønskede at bevare, og andre hædrede den stærke og seje jyde, og det er netop de mænd og kvinder, der er hele omdrejningspunktet for mindeparken.

- I dag har vi svært ved at begribe det hårde arbejde og den fattigdom, som var hverdag for de mange liv, der mindes her. Hver sten og hvert navn indeholder en skæbne, og vi står på skuldrene af de liv. De fik aldrig selv viden om, at deres arbejde er mindet her, men vi efterkommere kan finde tid og rum til at blive mindet om den linje, vi er en del af, siger Torben Friis Lange.