Humlebyen gør det igen Sparkær starter stafet for bevægelse

12. januar 2021, 11:17
1 af 4 Karen Ladefoged holdt sig i baggrunden, mens gemalen Hans Peter Johansen live på facebook præsenterede konceptet »Sparkær i bevægelse«. Michael Højgaard Jensen filmede, mens Morten Brøndum og Lone Sørensen så til. Foto: Henrik Bagge
2 af 4 Som initiativtager var det naturligt, at det var Karen Ladefoged, der lørdag kunne starte stafetten »Sparkær i bevægelse«, hvilket blev livestreamet på facebook. Foto: Henrik Bagge
3 af 4 Det er Karen Ladefoged og Hans Peter Johansen, der bliver tovholdere på »Sparkær i bevægelse«, men selv om man altid kan aflevere depechen på deres adresse, hvis det kniber med at finde en afløser, skal det være undtagelsen og ikke reglen. Foto: Henrik Bagge
4 af 4 Karen Ladefoged er ikke nem at holde ud i strakt arm, hvis hun først får en idé, men Hans Peter Johansen gør alligevel her forsøget. Foto: Henrik Bagge

Hun gør det egentlig to-tre gange om ugen i forvejen, men det var alligevel specielt, da Karen Ladefoged lørdag snørede løbeskoene og satte i trav ned ad Enrico Dalgas Vej ved Sparkær Stadion for at løbe de cirka fem kilometer, der normalt udgør ruten ved Vinterløbet på denne tid.

Det var nu ikke, fordi hun i trods mod coronanedlukning ville gennemføre Vinterløbet solo. Det var fordi, hun havde fået en vaks idé, mens hun sad og så DR Sportens stort anlagte show Sport 2020 i fjernsynet.

Her trådte Kronprins Frederik frem på scenen og lancerede et nyt projekt, der under navnet »Sammen i bevægelse« skal få danskerne til at røre sig lidt mere i 2021.

Med på en bølge

Det er DR, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Skoleidræt, DIF og DGI, der står bag projektet, der skyller ind over landet i seks forskellige bølger i løbet af året.

Men sådan en bølge kunne Karen Ladefoged ikke vente på. Hun er vinterbader og ville gerne i bølgerne med det samme.

Overfor husbonden Hans Peter Johansen luftede hun derfor ideen om at starte en stafet i Sparkær, der skulle få byens borgere til at bevæge sig noget mere, og med de to er der sjældent langt fra tanke til handling.

Derfor var Karen Ladefogeds løbetur lørdag også starten på motionsstafetten »Sparkær i bevægelse«, og den blev livestreamet på facebook af Michael Højgaard Jensen med Hans Peter Johansen som vært og Lone Bach Sørensen og Morten Brøndum som gæster.

De to sidstnævnte var nemlig de første til at overtage stafetten, der hver dag skifter hænder til en ny borger, der så skal udføre noget aktivt som at løbe, gå, cykle, svømme, arbejde i haven eller andet.

Hvor stafetten er nået til, kan man følge på siden »Sparkær i bevægelse« under Sparkaer.dk, som »løbende« vil blive opdateret.

STRÆKKER SIG OVER ET ÅR

Stafetten kommer til at strække sig over det næste år, og det gælder også, selv om coronarestriktionerne undervejs skulle blive løftet, så vi igen kan gøre, hvad vi vil, lover Karen Ladefoged.

- Vi vil i hvert fald forsøge med alt krudt at holde den i gang, også på de sociale medier, så alle kan følge med, siger Karen Ladefoged, der tror på, at det kan blive lidt af et adelsmærke at have haft stafetten, hvilket dermed kan øge motivationen hos folket.

Reglerne er ret enkle. Når man modtager depechen, har man et døgn til at foretage sin aktivitet og sende depechen videre til en anden efter eget valg. Man opfordres til at tage et billede af aktiviteten og lægge det op i kommentarfeltet på sparkaer.dk’s facebookside eller sende det til hpjohansen1950@gmail.com.

- Man har et døgn, og det er lidt vigtigt at holde fast i det, for jeg kender godt det der med, at den lige får lov at ligge over en dag, og så er det, at det begynder at flyde. Derfor er der også en regel om, at hvis man ikke lige kan finde en, må man gerne aflevere den her hos os. Det betyder ikke, at vi så skal afsted igen, men så kan vi levere den videre til en anden med det samme, siger Karen Ladefoged.

Hun understreger dog, at det absolut skal være undtagelsen, og det tror hun også, at det bliver.

- vi er cirka 800 indbyggere i Sparkær og omegn, og alle kan være med, gamle som unge, tykke som tynde, og det er heller ikke forbudt at få den flere gange. Men det er da sjovest, at det er flest muligt forskellige, der får den, siger Karen Ladefoged.

Stafet som en Bi-beskæftigelse

Lone Bach Sørensen overtog lørdag stafetten fra Karen Ladefoged, og på sparkaer.dk kan man se, at hun søndag var ude at gå en tur med hunden i Bakkely, inden hun sendte depechen videre til Morten Brøndum.

Og så er der lige det med selve stafetten: Den er en humlebi syet i filt, som er blevet lidt af et logo for Sparkær, siden byen blev Årets Lokalområde i Viborg Kommune i 2018.

Dengang døbte nogen Sparkær Humlebyen, fordi den igen havde formået at gøre mere, end dens størrelse egentlig berettigede til.

Og ja, det er Karen, der har været i gang med at sy, og ikke Hans Peter.