Jan og Jeannette går large Nu vil de slås med de store drenge i klassen

JP Racing fra Stoholm sætter sig nye mål i en testet vinderbil

27. februar 2021, 12:08
Lige nu er JP Racings nyanskaffelse, en Peugeot 208 R5, mere skilt, end den er samlet. Den bliver nemlig p.t. gået efter i alle kroge og sprækker for at være tip top i orden til sæsonstart i rallysportens sværvægtsklasse, hvor Jeannette Kvick og Jan Petersen går efter guldet. Foto: Steen Don

stoholm Rallykører Jan Petersen og co-driver Jeannette Kvick i JP Racing har for alvor fået øjnene op for, hvor smuk verden egentlig tager sig ud set fra et podie, efter rally-parret fra Fjends i 2020 kom endog meget tæt på at vinde samlet guld i DM-serien.

Først på de allersidste prøver af den allersidste DM-afdeling i Kolind i oktober, måtte parret sande, at det i denne omgang ikke kunne blive til mere end sølv i deres klasse.

Men en del førstepladser undervejs i serien smagte af mere, og i stedet for at surmule over en samlet andenplads, har det ambitiøse par til den nye sæson hævet indsatsen.

- Vi går efter guldet. Om det så lykkes, er en anden sag, men vi tager i hvert fald afsted for at vinde, lyder det stålsat fra Jan Petersen.

Og som om, det ikke var nok at kæmpe sig et trin op ad rangstigen, er JP Racing ovenikøbet gået en klasse op og har sat sig for, at det skal ske i rallysportens sværvægtsklasse.

Derfor har de skiftet den gamle VW Polo S2000 (eller Polo Baby, som Jeannette Kvick yndede at kalde den) ud med en Peugeot 208 R5 med turbo, firehjulstræk og 300 »heste«, som man siger.

En vindertype

Den »nye« bil er faktisk ikke ny, men fra 2014.

Til gengæld har den allerede vist sit værd, da den i både 2014 og 2015 vandt DM med Christian Jensen fra Ans ved rattet.

Han trak sig herefter fra sporten, men vender tilbage til den nye sæson med en helt ny bil til R5-klassen.

Hans gamle vinderbil har i mellemtiden været i udlandet at vende og stod sidst i København, da Jan Petersen fik mulighed for at hive den til sig i en fornuftig handel, hvor Polo’en røg den anden vej.

- R5 er jo toppen af poppen, og så blev det den her Peugeot, fordi jeg kunne lave en god handel og komme af med den anden i bytte, siger Jan Petersen og klapper nyanskaffelsen på taget.

- Og DM 2020 blev faktisk også vundet i en model som denne her, indskyder Jeannette Kvick.

Så den er en testet vindertype?

- Ja, og med to vindertyper inde i bilen, så kan vi jo kun gå efter guldet, griner Jeannette Kvick.

Bliver skilt og samlet igen

Lige nu udgøres vinderbilen dog ikke af så meget andet end karosseri og en førerkabine. Resten ligger i løse dele rundt på gulvet.

- Jeg går og skiller den lidt ad for at se, hvad fanden det egentlig er, jeg har købt, siger Jan Petersen, der også i det daglige er mekaniker med eget værksted i Stoholm.

Alt bliver renset og rengjort, noget bliver repareret, og enkelte steder kommer der også nye dele i.

- Jeg går selvfølgelig det hele efter. Jeg skal jo også vide lidt om, hvordan sådan en bil er skruet sammen, for når der er et eller andet, der går i stykker derude, er vi nødt til at vide, hvordan det er samlet, siger Jan Petersen.

JP Racing har også mekanikere tilknyttet, som er med i denne »værkstedsproces« for at lære den nye bil at kende.

- Vi mødes fast en aften om ugen og hygger os med det. Så får vi noget godt at spise, og så skruer vi en lille smule. Og nogle gange tager vi også en lørdag med, hvis det er nødvendigt, siger Jan Petersen.

Spænd cykelhjelmen

Den nye målsætning om DM-guld bakkes imidlertid ikke kun op af anskaffelsen af en konkurrencedygtig bil.

Også en mere seriøs indstilling til det at møde op til sæsonstart i en ordentlig fysisk forfatning har sat sit præg på rallyparrets hverdag.

- Nu skal det være, så vi løber og cykler alt det, vi kan, for at komme i form til det, siger Jan Petersen og hiver ud i jakken, der nærmest hænger og blafrer på ham som et festivalregnslag, efter han har tabt sig en del kilo.

Mange undervurderer nemlig, hvor afgørende fysikken er for at gøre sig gældende i motorsport på eliteplan, der indebærer en del mere end blot at slå røven i sædet i en hurtig bil.

- Det kræver god form at holde koncentrationen, og med al den adrenalin, der pumper gennem kroppen, kan man faktisk sammenligne sådan et løb med en fodbold- eller håndboldspiller, der har spillet en hel kamp. Så meget er du i gang, siger Jeannette Kvick.

- Alt det, hun sidder og fortæller mig i bilen, det skal jo omsættes heroppe, siger Jan Petersen og dunker sig selv i tindingen med en finger.

- Og helst på det rigtige tidspunkt. Samtidig med at jeg skal køre, skifte gear på det rigtige tidspunkt og bremse på det rigtige tidspunkt. Og hvor meget bid er der lige i asfalten i det her sving? Der er mange ting at koncentrere sig om, og det kræver en god fysisk form.

Første afdeling af DM-serien 2021 køres i Nordjylland den 17. april. Men inden da skal JP Racing efter planen i påsken i vælten på hjemmebane, idet parret er i gang med at arrangere et såkaldt Rally Special i Stoholm og omegn, som avisen tidligere har omtalt.