Dejlig dag i tidsboblen

Sjørup Ældrecenter fyldte tirsdag 50 år, og det sendte både beboere og personale tilbage i tiden

26. februar 2021, 12:49
1 af 3 Siddende er det Gerda Nielsen, mens en anden beboer på Sjørup Ældrecenter, Edle Refsgaard, står bag hende ved rollatoren. De to 94-årige damer følte sig tirsdag i særligt godt selskab, da personalet i anledning af ældrecentrets 50 års jubilæum havde aftalt at møde på arbejde i tidstypisk tøj fra dengang, ældrecentret blev indviet. Således også social- og sundhedsassistent Anette Foged Pedersen, der efter eget udsagn ikke havde problemer med at holde varmen i et arvet, mintfarvet nylonsæt fra 1970. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Personalet på Sjørup Ældrecenter havde været inde bagerst i klædeskabet for at finde noget passende, der kunne løfte stemningen til dagens jubilæum 50 år tilbage i tiden. Privatfoto
3 af 3 Citronfromagen var i 1971 en uomgængelig del af søndagsbordet i mange danske hjem, så det var kun passende, at den også blev det, da Sjørup Ældrecenter kunne fejre 50 år. Privatfoto

jubilæum Menuen stod på grydestegt oksesteg med brun sovs, waldorfsalat og tyttebær efterfulgt af citronfromage til dessert. Og det var altså bare til middag.

For efter en lille middagssøvn med efterfølgende pakkeleg, hvor man måtte stjæle fra hinanden, når man slog en sekser, ventede der til eftermiddagskaffen vandbakkelser og kransekage, inden de til aften kunne gå ombord i et slaraffenland af højtbelagt smørrebrød.

Der var skruet op for de nostalgiske sanseindtryk, da Sjørup Ældrecenter tirsdag kunne fejre 50 års jubilæum på Vestre Skivevej 122.

Faktisk var det som at træde ind i en tidsboble gennem den dør, der stod 1971 på, for selv om det var behersket, hvor meget de i den anledning kunne tillade sig at slå gækken løs, blev det alligevel fejret med en ordentlig tur i tidsmaskinen for de 30 beboere og tilhørende plejepersonale på Sjørup Ældrecenter.

Frem med spinlonkjolen

Mens det ikke er sjældent, at Sjørup Ældrecenters menu, som beboerne selv kommer med ønsker til, består af retter, der toppede hitlisten for 50 år siden, var det tirsdag mere usædvanligt, at også garderoben var som taget ud af et klædeskab fra det år, hvor Susanne Lana hittede med »Hvis tårer var guld«.

Personalet havde nemlig været i det skrumlede hjørne og aftalt, at alle skulle iklæde sig kostumer, der kunne have passet på den dag, da snoren blev klippet til det splinternye Sjørup Ældrecenter tilbage i 1971.

Derfor var spinlonkjolerne i stor stil hentet frem af gemmerne, men blandt beboerne var der en, der ikke blot kunne genkende moden, men også huske, da Sjørup Ældrecenter slog dørene op hin dag for et halvt århundrede siden.

- Jeg husker, at der var meget snak om det, da det skulle bygges. Nogle var meget imod det, og andre syntes, det var en god idé. I dag, vil jeg tro, at alle synes, det var en god idé, siger Edle Refsgaard, 94, der er fra lokalområdet og egentlig har haft et forhold til Sjørup Ældrecenter hele vejen.

Hun og hendes mand var nemlig naboer og nære venner til ældrecentrets første bestyrerpar.

- Dengang havde vi meget sjov med at sige, at der vil vi være, når vi engang bliver gamle, siger Edle Refsgaard og griner ved tanken om, at det ønske gik i opfyldelse, selv om det var sagt i spøg i en ung alder.

Mere at fejre

Dejlig mad garneret med sjov og spas var imidlertid ikke den eneste grund til, at humøret dagen igennem var højt på Sjørup Ældrecenter.

Dels er både beboere og personale nu to gange vaccineret mod covid-19, så man igen kan pleje et lidt tættere forhold til hinanden, og dels er Sjørup Ældrecenter stort set nået i mål med anden og sidste etape af en større ombygning til i alt knap 14 millioner kroner.

Den strækker sig næsten to år tilbage i tiden, hvor første etape blev afsluttet i sommeren 2019 med det helt nye demensafsnit »Skovbrynet« med plads til ti beboere.

Gennem den anden del af ombygningen er det gamle demensafsnit så blevet revet ned, ligesom det er tilfældet for førstesalen på hovedbygningen, der har fået ny tagkonstruktion.

Så væk er altså nu også de lejligheder til udlejning, der tidligere udgjorde førstesalen.

Og så har facaden og det indvendige af bygningen ellers fået den helt store omgang, så man nu råder over topmoderne kontor- og køkkenforhold samt fine fællesarealer, der for eksempel tæller et multirum, et motionslokale og en frisørsalon.

- Møblerne kom lige tilbage i går fra opmagasinering, så det varer ikke længe, før vi kan overtage det. Der mangler lige lidt flisearbejde ude foran, men ellers er de færdige ovre ved hovedbygningen, så det bliver virkelig dejligt. Men på grund af corona kunne vi så desværre ikke indvie det i dag, som det ellers har været planen, siger Anette Foged Pedersen, der både er social- og sundhedsassistent og tillidsmand ved Sjørup Ældrecenter.

En lollik iblandt os

Anden etapes store ombygning har så også fyldt det meste af kalenderåret 2020, så der er udbredt tilfredshed med at have den del i bakspejlet nu.

- Ja, jeg har ikke set andet end roderi, siden jeg flyttede ind, griner Gerda Nielsen, 94 år, der flyttede til Sjørup fra Nakskov omkring julen 2019, da hun har børn i Viborg.

Og selv om hun godt kan savne Lolland, er hun meget glad for at være endt i Fjends, efter hendes søn foreslog den ordning.

- Han sagde: »Du kommer jo ikke hjem mere.« Så sagde jeg: »Nå.« Så spurgte han, om jeg kunne tænke mig at komme til Viborg, og det sagde jeg ja til og tænkte, at så må du få det bedste ud af det, når du kommer op et sted, hvor du ingen mennesker kender. Men fra det øjeblik, jeg kørte ind her, da følte jeg mig hjemme. Og jeg kunne ikke have fundet et bedre sted. Her er så dejligt at være, lyder det på syngende lollandsk fra Gerda Nielsen.