Lad os udvikle lokalsamfundene – i stedet for at afvikle

02. marts 2021, 12:23
Mikael Løvschall. Privatfoto

Ca. 60% af befolkningen i Viborg kommune, bor i landområderne, dvs. næsten 60.000 mennesker.

Kjeldbjerg er et lille samfund, på samme måde som Almind, Vinkel, Løvel, Knudby og vi kunne nævne dem alle. Det er byrådets ansvar at der skabes forudsætninger for at man kan leve og bo i en af kommunens landsbyer og få sine børn passet forsvarligt.

Hvis vi ser på sagen fra Kjeldbjerg, er det lykkes at skabe det bedste børnemiljø i Myretuen, det er skabt af dedikerede medarbejdere som sikrer en hverdag fyldt med tryghed og omsorg.

Vores lokale børnehaver er andet end et navn på et stykke papir, børnene er andet end et tal på et regneark – husk det når beslutningerne skal træffes.

Hvis Viborg kommune ikke kan finde ud af at drive en daginstitution i Kjeldbjerg, så har man givet op, så tænker man endimensionelt, dvs. ikke i at kommunen skal sikre livsgrundlag og trivsel for borgerne, men man tænker kommunen som en forretning. Vi står midt i en Coronakrise hvor vi har lært hvor meget social tryghed betyder for befolkningen, og en daginstitution er helt afgørende når det gælder denne tryghed i nærmiljøet.

Endelig er der det pædagogiske: En lille institution i Kjeldbjerg kan tilbyde præcis samme kvalitet i det pædagogiske arbejde som en stor institution. Nuvel, der kan være spørgsmål om vagtplaner mv. der skal gå op, men det kan lade sig gøre. Og hvis vi fastholder en daginstitution i Kjeldbjerg, så støtter vi også den lokale bosætning og dermed også de der driver erhverv lokalt.

”Vi ønsker vækst i alle lokale samfund over 200 indbyggere” sådan står der skrevet i Viborg Kommunes Sammenhængsmodel. Derfor kære Viborg kommune, stop med at lukke en lille børnehave, få nu noget format og fantasi med i jeres politik, og vis at det ikke bare er tomme ord alt det der med udvikling og sammenhæng ude i de små samfund.

Rundt i Norden, findes der lande med meget små kommuner, her driver man skoler samt daginstitutioner selv de mindste steder. Det kan lade sig gøre, det handler om vilje, og det er måske viljen der mangler i Viborg byråd?