Fjends har fået sin helt egen Kalk Kamino

Anne Kirstine og Mona har været med til at skabe en helt ny turistattraktion i Fjends

09. marts 2021, 16:10
1 af 3 Anne Kirstine Hansen (tv) fra Daugbjerg og Mona Østergaard fra Mønsted har fra starten i 2018 været med i det omfattende arbejde, der nu har resulteret i, at man kan vandre de 30 kilometer fra Stoholm til Skelhøje ad Kalk Kaminoen. Foto: Steen Don
2 af 3 Med infostanderne i jorden er arbejdet med Kalk Kaminoen foreløbig til ende. Men det er formentlig en stakket frist, for Mona Østergaard, Anne Kirstine Hansen og alle de andre folk bag projektet planlægger flere sløjfer og åndehuller på ruten. Foto: Steen Don
3 af 3 Kalk Kaminoen ændrer hele tiden karakter terrænmæssigt, og når man dertil lægger årstidernes konstante forandring, kan man med fordel bevæge sig ud på den flere gange om året og se den tage sig vidt forskelligt ud. Foto: Steen Don

fjends »Jeg gik turen i går fra Stoholm Station til Kongenshus Hotel = omkring 16 km. Gik hjemmefra i minus 17 grader, og da jeg ville tage en slurk vand ved Daugbjerg Kalkgruber var flasken bundfrossen.«

Sådan skrev Ruth Pedersen fra Stoholm den 13. februar i en facebook-kommentar efterfulgt af en skraldgrinende smiley på siden Kalk Kaminoen, inden hun sluttede af med: »Turen kan varmt anbefales. Jeg glæder mig til at gå sidste del fra Kongenshus til Skelhøje i nærmeste fremtid«.

Fjends har nemlig fået endnu et slagnummer, der virkelig er med til at sætte området på landkortet som turistattraktion.

Kalk Kaminoen er en 30 kilometer lang vandrerute mellem Stoholm i nord og Skelhøje i syd. Og når Ruth Pedersen giver den sin anbefaling med på vejen, er der grund til at lytte efter. Hun er nemlig en årligt tilbagevendende gæst på den rigtige camino i Nordspanien.

Mange lodsejere involveret

Avisen kridtede skoene og skridtede lidt af Kalk Kaminoen af sammen med et par af dens initiativtagere på et stykke mellem Mønsted og Daugbjerg Kalkgruber.

Mona Østergaard fra Mønsted og Anne Kirstine Hansen fra Daugbjerg har nemlig været med helt fra den spæde start i 2018, da nogen fik ideen til en sammenhængende vandresti fra Stoholm til Skelhøje.

Og de kan fortælle om et stort, men også frugtbart arbejde med at få, i mange tilfælde, eksisterende stisystemer til at hænge sammen til ét langt, ubrudt forløb.

Der har nemlig undervejs været mange lodsejere, der skulle konsulteres. 24 af de 30 kilometer på ruten er på ikke-asfalteret underlag, og især i området fra Grønhøj til Skelhøje rummer ruten meget nyt og ubetrådt terræn.

- Men det er faktisk gået rigtig fint. Et par steder har vi måttet opgive at komme omkring, fordi vi ikke fik lov, men der ville ruten også gå lige forbi deres hus, så det forstår jeg godt. Der har vi så måttet finde en alternativ vej. Men en del af det er også gået via landbrugsjord, og det har jo krævet, at landmændene var villige til at ofre et lille stykke ude ved kanten af marken, og det, synes jeg faktisk, de stort set alle har været rigtig positive overfor. Så der har helt ærligt ikke været ret mange problemer med den del, siger Anne Kirstine Hansen.

En kulturhistorisk vandring

Ud over at få ruten til at hænge sammen, har det også for de involverede handlet om at finde de steder, hvor der ikke bare er naturskønt, men også noget kulturhistorie omkring.

- Her på egnen drejer det sig selvfølgelig meget om kalkudvindingen. Omkring Grønhøj handler det så om kartoffeltyskerne og opdyrkningen af heden, og i Skelhøje stod istidskanten, så der handler det om det. Så der er i høj grad også tale om en historisk vandring, og vi synes faktisk, det er en sti, der er noget bid i, på den måde at der er noget at komme efter også rent kulturhistorisk, siger Anne Kirstine Hansen.

Kulturhistorien kan man undervejs blive klogere på via en række infostandere, nogle steder med foldere, der nu står langs ruten, blandt andet ved Stoholm Station, hvor Kalk Kaminoen starter.

Men allerede inden, infostanderne kom i jorden, havde man gang i pælespaden, for hele den 30 kilometer lange rute er spækket med vejvisere i form af pæle med Kalk Kaminoens letgenkendelige logo, en hvid flagermus på blå baggrund.

- Det var lige før jul, vi kunne melde ud, at nu var pælene oppe, og da begyndte der for alvor at komme folk på stien, siger Mona Østergaard.

Hun oplyser i øvrigt, at den officielle indvielse i sagens natur lader vente på sig på grund af corona, men at alle er hjerteligt velkomne til at bruge vandrestien så meget, som de har lyst til.

Tag den i mindre bidder

Og det er der mange, der har, hvis Kalk Kaminoens facebookside er noget at pejle efter. Her kan man også se, at de fleste finder ud af at nappe de 30 kilometer over i flere etaper.

Det har Anne Kirstine Hansen selv gjort, da hun og hendes mand sammen med et andet par kørte til Skelhøje for at gå det for dem ukendte stykke af ruten til Grønhøj, hvor den anden bil så holdt parkeret.

- Det var syv kilometer, som vi gerne lige ville igennem, for der havde vi aldrig været før, og jeg syntes, det var dumt ikke at kende hele ruten, så det var godt, at vi fik det gjort, siger Anne Kirstine Hansen.

Som Mona Østergaard pointerer, ændrer ruten hele tiden karakter terrænmæssigt, og når man dertil lægger årstidernes konstante forandring, kan man med fordel bevæge sig ud på den flere gange om året og se den tage sig vidt forskelligt ud.

Og endnu en finurlig detalje ved Kalk Kaminoen er, at den i Skelhøje rammer Hærvejen, hvis man har mod på mere.

Ifølge spor.dk er der dermed sammenhængende vandrestier fra Kalk Kaminoen hele vejen ned gennem Europa til den rigtige camino, der som bekendt slutter i Santiago de Compostela ved den spanske atlanterhavskyst.

Lokalt ejerskab en fordel

Et mål med projektet har også været at få styrket samarbejdet byerne imellem, og med repræsentanter fra både Stoholm, Mønsted, Daugbjerg, Grønhøj og Skelhøje har der hele vejen også været et lokalt ejerskab til projektet, samtidig med at man havde helheden og den samlede fortælling for øje.

- Vi tror også, at det er en styrke, når vi for eksempel skal søge midler, at vi fremstår samlet, siger Anne Kirstine Hansen.

Og det store frivillige engagement fortsætter tilsyneladende også efter, at ruten er færdiggjort.

Den skal nemlig vedligeholdes, og flere steder som i Daugbjerg og Mønsted har man allieret sig med de lokale landsbypedeller, der vil sørge for at holde øje med, at der for eksempel ikke gror græs op omkring pælene, så man ikke kan se dem.

- Så på den måde har vi også fået inddraget vore respektive lokalsamfund i den. Og det vil sikkert også komme os til gode, når vi skal til at udvikle på den med små sløjfer på ruten, bord-/bænkesæt og shelters undervejs, og måske endda små, lokale events ude på ruten, siger Anne Kirstine Hansen.

Ruten er blevet lavet for kun 160.000 kroner med støtte fra »Spor i landskabet« samt Nordea-fonden og Viborg Kommune.

Man kan læse mere om Kalk Kaminoen på spor.dk/kalk-kaminoen