Kvinder vinder frem i landbruget

EUX-uddannelsen, hvor man bliver både landmand og student på én gang, appellerer særligt til pigerne

17. marts 2021, 08:31
1 af 3 Marie Laursen (tv) fra Grønhøj og Caroline Brændstrup Nielsen er blandt det stigende antal af piger, der nu har deres daglige gang på Asmildkloster Landbrugsskole. Det er især EUX-uddannelsen, hvor op mod en tredjedel nu er piger, der trækker med sin kombination af praksis og teori, der gør, at man efter fire år ender som både landmand og student med mulighed for videreuddannelse. Foto: Asmildkloster Landbrugsskole
2 af 3 På Marie Laursens hold er omkring 30 procent af eleverne piger, og det har også været medvirkende til, at hun valgte EUX-linjen. Foto: Asmildkloster Landbrugsskole
3 af 3 Marie Laursen fra Grønhøj pønser på en tur til udlandet, når hun er færdig med sin EUX-Landbrug til næste sommer. Hvad der derefter skal ske, er hun ikke sikker på, men at det kommer til at involvere køer, er hun ret sikker på. Foto: Asmildkloster Landbrugsskole

landbrug I disse år vinder danske kvinder terræn i landbruget, og det er efterhånden ved at være længe siden, at malkepigen lettede sig fra sin skammel og begyndte at deltage på lige fod med mændene som driftsledere eller kvæg-, svine- og planteavlere.

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet er andelen af kvinder på landbrugsuddannelserne steget fra 20 procent i 2012 til 26 procent i 2020.

Og det er tal, man sagtens kan genkende på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg, hvor Lars Mogensen er souschef.

- Der er selvfølgelig stadig flest drenge på skolen, men vi kan se, at der er en stigende andel af piger, og det skyldes nok primært, at vi har fået EUX-uddannelsen, hvor du bliver landmand og student på samme tid, siger Lars Mogensen.

Hver tredje er pige

På Asmildkloster Landbrugsskoles EUX-linje er cirka hver tredje elev en pige, mens det på EUD-linjen, som decideret målretter sig mod at blive landmand, nærmere drejer sig om hver ottende.

Lars Mogensen tror, at EUX-uddannelsens større appel til piger skal findes i dens kombination af en solid, faglig erhvervsuddannelse og den kompetencegivende studentereksamen rettet mod videreuddannelse på universitetet.

For mens de ekstra kompetencer, som de gymnasiale fag giver, også egner sig fortrinligt til fremtidens landbrug som enten driftsleder eller selvstændig landmand, er EUX-uddannelsen med sin kombination af teori og praksis også den perfekte nøgle ind til en naturvidenskabelig uddannelse til eksempelvis dyrlæge, agronom, biolog eller farmaceut.

- Det er et kæmpe valg for en 16-årig at bestemme sig for at blive landmand, og der er mange piger måske ikke lige så klare som drengene til at lægge sig hundrede procent fast på, at det lige er landmand, man skal være. Og der åbner EUX-uddannelsen op for et væld af muligheder for videreuddannelse senere, siger Lars Mogensen.

Flere muligheder er et plus

Den karakteristik passer på 18-årige Marie Laursen fra Grønhøj, der efter planen afslutter sin EUX-Landmand til næste sommer.

Efter 13,5 måneders praktik er hun lige nu tilbage på skolebænken, og hun er ikke i tvivl om, hvad det var, der fangede hendes interesse ved uddannelsen, udover at der også var udsigt til flere piger blandt studiekammeraterne.

- Jeg tænkte, at man har flere muligheder, når man er færdig, så man ikke behøver lægge sig fast på noget bestemt, men kan lave noget helt andet om 10 år, siger Marie Laursen.

Lige nu foregår undervisningen online, men ellers er skolegangen kendetegnet ved en rutine, der cirka hedder to dage på landbrugsskolen og tre dage på gymnasiet.

- Det er også rigtig godt, at man veksler på den måde, og så er gymnasielærerne ret gode til at bringe noget landbrugsorienteret ind i undervisningen, så det hjælper på de gym-faser, der ellers godt kan blive lidt kedelige, siger Marie Laursen.

Andre rystede på hovedet

Asmildkloster Landbrugsskole er suverænt den største af landets syv tilbageværende landbrugsskoler, og den var også den første til at tilbyde EUX-uddannelsen tilbage i 2012. I øvrigt til udbredt hovedrysten blandt mange af kollegerne, men nu er der ingen, der ryster på roen længere.

- Vi rekrutterer fra kyst til kyst, og der, hvor vi adskiller os fra de andre skoler, som nu også tilbyder det samme, er, at vores landbrugsskole ligger inde i byen, så elevernes gymnasium ligger inden for cykelafstand. Andre steder skal man typisk i en bus til en anden by, når man veksler mellem de to skoler, siger Lars Mogensen.

Desuden er Asmildkloster Landbrugsskoles EUX-uddannelse så stor, at man på gymnasiet har rene landbrugsklasser, så også den gymnasiale del får et snert af landbrug.

Udover, at særligt EUX-uddannelsen har vundet indpas hos pigerne, ser Lars Mogensen også en anden tendens hos de kvindelige studerende.

- Det er dyrene, der trækker, og ikke så meget planteavl og de store traktorer, siger han.

Der skal køer til

Og også på det punkt rammer Marie Laursen fra Grønhøj plet på skiven.

- Det har altid været køer. Jeg var aldrig i tvivl om, at det var dem, der var spændende, siger Marie Laursen, der har sin praktik på Elmegården i Frederiks.

Her har hun med Lars Kristensen, som vi også kender som bestyrelsesformand i Landbo Limfjord, indgået sin uddannelsesaftale, som blandt meget andet godt betyder, at man får løn under uddannelsen.

Og selv om Marie Laursen nu er tilbage på skolen, er hun ikke fremmed på Elmegården.

- Jeg er der stadig hver tredje weekend, mens jeg går i skole, så det er op klokken kvart over fire for at komme ud at malke, griner hun.

Hun synes i øvrigt, det er fedt med mange kolleger på den store gård med en bedrift på omkring 900 malkekøer, og hun spår, at større og større landbrug er fremtiden.

Hun har tanker om en tur til udlandet efter endt uddannelse, men ellers ved hun ikke præcist, hvad hendes EUX-Landmand skal føre til på længere sigt.

Men hun har svært ved at se, at det ikke skulle involvere køer, selv om hun udelukker, at hun har en selvstændig landmand gemt i maven.

I mors fodspor

Mens Marie Laursen fra Grønhøj til næste sommer forlader Asmildkloster Landbrugsskole, står andre, lokale piger klar til at starte på EUX-Landbrug.

Lidt uden for Mønsted går et par af slagsen rundt og kan næsten ikke vente med at komme i gang.

Det fortæller Solveig Kristensen, der er uddannet landmand og passede køer, indtil hun sammen med gemalen Bo i 2007 overtog Skovvejens Maskinstation.

- Jeg har to døtre, der begge vil have noget med landbrug at gøre, siger Solveig Kristensen, der selv var så skoletræt, at hun tog direkte fra 9. klasse på landbrugsskole.

- Og min mor sagde, at jeg skulle have en studentereksamen, og jeg skulle bare ikke have en studentereksamen, siger Solveig Kristensen, der nu ser lidt af sin mor i sig selv, når hun fortæller sine piger, at de også skal have noget andet at falde tilbage på.

- Og der er EUX jo bare så smart, for der får de jo netop begge dele, siger Solveig Kristensen.

Hun oplyser, at den ene datter vil være planteavlskonsulent, mens den anden vil passe køer.

- Indtil videre i hvert fald, griner hun.

Hun er selv uddannet fra Asmildkloster Landbrugsskole, men det var i en tid, hvor hun var én ud af blot fire piger på holdet.

- Det har heldigvis ændret sig, og man er jo lykkelig, hver gang man kommer op på landbrugsskolen og ser de mange piger, siger Solveig Kristensen, der indimellem virker som sensor på skolen.

-------------------------------

FAKTA: EUX-LANDMAND

- Som EUX-Landmand kombinerer du en solid faglig erhvervsuddannelse med en studiekompetencegivende eksamen rettet mod videreuddannelse på universitetet

- Uddannelsen til EUX-Landmand tager godt 4 år og med en uddannelsesaftale, får du løn i en stor del af uddannelsen

- Undervisning i landbrugsfagene foregår på Asmildkloster Landbrugsskole, og undervisningen i de gymnasiale fag foregår på Viborg Gymnasium