Partnerskab anbefaler mere fuldkorn Det er sundt at spise marken

Korn kræver kun lidt energi for at blive til mad og er samtidig sundt

21. marts 2021, 05:28
Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

landbrug Hvis man gerne vil spise sundt og samtidig klimavenligt, skal man spise mere af de fødevarer, som ikke kræver mange ressourcer for at blive til mad.

Man behøver faktisk kun sætte kursen mod den nærmeste kornmark, for det kræver ikke meget at omdanne rug, hvede eller byg til fiberrig kost.

75 gram fuldkorn om dagen har længe været en del af de officielle kostråd.

- Korn giver utrolig meget mad i forhold til, hvad det kræver at dyrke det. Korn er en god solfanger, og blandt de fødevarer, der giver os mest mad for klimaaftrykket, siger Michael Minter - programleder i den grønne tænketank Concito.

Hvis man vil spise mere klimavenligt, kan man for eksempel vælge at lave mad med mange af sæsonens grøntsager og vælge kornprodukter, som har et lavt CO2 aftryk i forhold til kød. Sådan lyder anbefalingen fra Fuldkornspartnerskabet.

De danske kostråd anbefaler at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Vælger man fuldkorn, får man hele kornet med. Også kimen og skaldelene.

De officielle kostråd anbefaler at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Og fuldkorn er ikke bare rugbrød og havregryn, men kan også være ris, pasta, nudler, morgenmadsprodukter, lyst brød knækbrød, grissini-stænger og grød.

75 gram fuldkorn svarer til en lille portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød om dagen. Fuldkornspartnerskabet består af Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder og brancheforeninger.tj