Bypedeller tilbage på scenen

Stoholms gule veste er igen sluppet løs som forårskåde køer

07. april 2021, 17:35
Foto: Henrik Bagge

stoholm Normalt skulle de være samlet den første tirsdag i hver måned, men grundet corona er det gennem det seneste år slet ikke gået efter så lige en streg.

Faktisk var det første gang i umindelige tider, da Stoholms bypedeller den sidste tirsdag i denne måned samledes i anlægget for at fordele nogle påtrængende opgaver, få en kop kaffe med kage til og, nok allervigtigst, få indhentet lidt af det forsømte på sladderfronten.

Det var Irma Kristensen, der denne gang havde bagt en chokolade-bombe, som hun kaldte »familiekage«, og den blev der sværmet om som en iskiosk på en varm sommerdag.

Kagebagningen er noget, man skiftes til og, ifølge tovholder Harald Pedersen, også noget, der bruges som optagelsesritual i det lille fællesskab.

For eksempel spottede man tirsdag i anlægget et relativt nyt ansigt blandt Stoholms bypedeller, nemlig Ruth Pedersen, der ifølge tovholderen fik lov at komme med efter nogle alvorlige optagelsesprøver.

- For det første skal man jo vise, at man kan arbejde. Og for det andet skal man også vise, at man kan bage en kage. Det er jo ikke uvæsentligt, for vi starter altid med kaffe og kage, inden vi arbejder. Men det gik så også med hende. De var tilfredse med kagen, så hun blev optaget, siger Harald Pedersen om Ruth, der så i øvrigt også er hans hustru.

Alle giver et nap med

Bypedellerne, som der i øjeblikket er 13 af, mødtes en enkelt gang sidste sommer, men ellers har de ikke rigtig kunnet samles på grund af corona.

Men selv om det har kørt på meget lavt blus, betyder det ikke, at byen af den grund bare har fået lov at visne hen i forfald.

- Jeg tror, at alle individuelt har givet et nap med og samlet affald op rundt omkring, nikker Harald Pedersen anerkendende.

Til en start skal nogle af bypedellerne i dag have kigget på de punkter med bede i byens midte, der dukkede op i forbindelse med byfornyelsen, mens andre skal på en lille turné rundt ved byens fem indfaldsveje, hvor bypedellerne har ansvaret for at holde det pænt omkring skilte og blomsterkummer.

Det giver et mylder af mennesker ud og ind ad det rum i kælderen under anlæggets friluftsscene, hvor bypedellerne opbevarer deres redskaber.

- Ja, vi trænger virkelig til at komme ud og få kigget på omgivelserne, siger tovholder Harald Pedersen.

FF: Hvad trænger mest? Omgivelserne eller jer?

- Det er nok half and half. Det tænker jeg, griner Harald Pedersen.