Endnu en hjertestarter til Stoholm

08. april 2021, 15:31
Niels-Erik Bundgaard (th) har fået leveret tre hjertestartere af Mads Hansen fra Move to Learn, så han ud over denne ved kontoret i Stoholm også har en hjertestarter hængende ved kontoret i Viborg samt en ved privaten. Foto: Henrik Bagge

stoholm Stoholm kan nu mønstre endnu en hjertestarter oveni de syv andre, der i forvejen hængte rundt omkring i byen.

Det fortæller bedemand Niels-Erik Bundgaard fra Bundgaard Begravelse i Nørregade, der selv lige har investeret i tre af slagsen, så han nu har en hjertestarter ved privaten, en ved kontoret i Viborg og en ved kontoret i Stoholm, hvor hjertestarteren hænger lige til højre for indgangen.

Han har fået et godt tilbud af Mads Hansen fra Viborg, der er paramediciner og har firmaet Move to Learn, hvor han sælger førstehjælp og udstyr til den.

Men der er mere mellem de to end blot et køber/sælger forhold. De er også del af det samme netværk af erhvervsdrivende i Viborg, der for eksempel kan finde på at mødes for at løbe sammen.

Og det var en fælles, grim oplevelse der, som førte til, at Niels-Erik Bundgaard nu har en hjertestarter inden for rækkevidde, om han så er hjemme eller på arbejde.

- Vi var til et nytårsløb, hvor vi startede fra Lindholm Biler i Viborg. Mens vi løb, kom en akutbil pludselig kørende med fuld udrykning, og ham ved siden af mig jokede med, at der nu var mere arbejde til mig, siger bedemanden.

- Da vi så nåede tilbage til Lindholm Biler, holdt akutbilen der, fordi en af vore kolleger var faldet død om. Han var simpelthen død. Og hvis ikke, der havde været en hjertestarter ved Lindholm Biler, så havde han ikke levet i dag. Og manden, det er faktisk din nabo, siger Niels-Erik Bundgaard henvendt til Mads Hansen, der nikker samtykkende.

Et stort indsatsområde

Mads Hansen kan oplyse, at det største indsatsområde, man på verdensplan har lige nu, når det kommer til at redde liv uden for hospitalerne, er at sørge for, at der bliver sat hjertestartere op, og at de også hænger ude, så man kan komme til dem hele døgnet.

Man skaber sig overblik over, hvor hjertestarterne hænger henne, ved at bruge den app, der hedder TrygFonden Hjertestart som man kan downloade fra Hjertestarter.dk.

- Og i det øjeblik, man ringer 112 og nævner noget, der tyder på hjertestop, så udløser det hele pakken. Og da er det politiet, der adviserer om, hvor der er hjertestartere ved hjælp af denne app, og alle Niels-Eriks tre hjertestartere er fra i dag oplyst til Hjertestarter.dk. Så hvis nogen falder om herhenne ved OK tanken, så vil politiet sige til den, der ringer, at der hænger en hjertestarter lige rundt om hjørnet på bygningen her, siger Mads Hansen.

- Ligeledes vil Niels-Erik, hvis han sidder her og laver kontorarbejde, kunne blive ringet op af politiet, der siger, at et sted i byen har man brug for en hjertestarter, og om han vil tage sin og løbe derhen. Så man forpligter sig faktisk lidt til også at bidrage med at bringe hjertestartere frem, hvis man er i nærheden, tilføjer Mads Hansen.

Stoholms seneste hjertestarter er i øvrigt allerede blevet taget godt imod, for da Niels-Erik Bundgaard lagde nyheden op i facebookgruppen Stoholm-borgerne, væltede det ind med likes og positive kommentarer.

- Der var også en, der skrev, om det ikke lidt var at ødelægge sin egen virksomhed, og det, syntes jeg, var lidt sjovt. Men kan vi være med til at give folk en ekstra chance, så gør vi gerne det, siger Niels-Erik Bundgaard.

I forvejen er der ifølge TrygFonden hjertestartere i Stoholm ved Fritids- og Kulturcentret, Birkegården, Børnehusene i Rådhushaven, ved renseanlægget på Skalmstrupvej, ved genbrugsstationen på Tastumvej samt to steder i Vestergade, nemlig ved Spar købmanden og på Torvet ved Si-Ki Garn.