Stoholm IF 100 år Atletikmor har sendt depechen videre

Edith Toft startede i 1979 Stoholm IF’s atletikafdeling helt fra bunden

14. april 2021, 12:23
Da Edith Toft i 1979 stiftede Stoholm Atletik var der en 100 meter bane her og ikke meget andet. I dag er der en nyrenoveret cindersbane fra 2019, ligesom kasteburet også kun har få år på bagen. Klubben lever med andre ord i bedste velgående, også efter Edith Toft for et par år siden trak sig fra foreningsarbejdet efter omkring 40 år i Stoholm Atletik. Foto: Steen Don

stoholm Det er ikke enhver lille provinsby beskåret at have sin egen atletikklub, og da slet ikke en, der med jævne mellemrum blander sig i eliten.

Når det alligevel er gået sådan i Stoholm, kan det ikke mindst tilskrives Edith Toft, der som stifter, mangeårig formand og træner i Stoholm Atletik gennem 40 år har været med til at sætte byen på landkortet med sit utrættelige arbejde for at fremme en atletikkultur i byen.

At hun har efterladt et solidt aftryk i byen, fik hun vished for, da hun for ikke så længe siden på indkøb mødte en bette dreng, der hev sin mor i ærmet og råbte:

- Mor mor, se, der kommer atletikmor!

Tilhørte selv eliten

Men hvor der er en atletikmor, er der også en atletikfar.

Gennem alle årene har Edith Toft nemlig ikke bare haft sin mand Poul ved sin side i hjemmet, men også på atletikbanen som kastetræner.

Hun havde været lærer på Stoholm Skole siden 1967, og parret flyttede til byen fra Skive i 1974, inden Edith Toft besluttede sig for at stifte atletikklubben i 1979.

- Jeg var idrætslærer nede på skolen, og så var det jo klart, at jeg førte atletikken videre der i mine timer. Og da Fjends Kommune så lavede et anlæg heroppe med blandt andet en 100 meter bane, så fik jeg nogle af mine elever med på det, og så gik vi i gang. Men vi har også selv begge dyrket atletik, så deraf kommer det også, siger Edith Toft.

Hun gjorde det selv udi spydkast og lidt længdespring, mens Poul Toft var hammerkaster, begge med deltagelse ved DM til følge.

Det var derfor heller ikke tilfældigt, at det blev som kastetræner, at Poul Toft kom til at støbe kuglerne i klubben helt indtil 2020, hvor han til det sidste var med til at føre unge talenter frem som eksempelvis Iben Dahl, der med en stribe danske rekorder og mesterskaber for sin årgang i forskellige kastediscipliner nu optræder for Skive AM.

Var med fremme fra starten

Og selv om Stoholm Atletik ifølge Edith Toft i udpræget grad er en breddeklub, har den med jævne mellemrum leveret talenter til eliten helt siden den spæde start i 1979 med 40-50 medlemmer.

- Vi havde fra starten nogle piger, der var rigtig gode. De kunne sagtens være med og vandt også Jysk Mesterskab, siger Edith Toft, der blandt de dygtige piger talte to af sine egne døtre, Mette, der siden kom på landsholdet i syvkamp, og Hanne, der kom på landsholdet i spydkast.

- Vi rykkede op i divisionen i 1983 med den flok piger, vi var startet med. Der var også drenge, men det var pigerne, der klarede sig bedst, for drengene skulle også spille fodbold, og så blev det ikke til den træning, der krævedes, siger Edith Toft.

Siden har der med jævne mellemrum været tidligere medlemmer af Stoholm Atletik på landsholdet, senest hammerkaster Hans Barrett og spydkaster Marie Vestergaard, ligesom også den OL-aktuelle maratonløber Thijs Nijhuis trådte sine barndomsløbesko i klubben.

Og altid har det været med ægteparret Toft i centrale roller.

- Fra starten var jeg både formand og træner og det hele. Jeg gjorde det bare selv. Og så fik jeg selvfølgelig Poul med som kastetræner, som har tilbragt al sin tid oppe i det hjørne der, siger Edith Toft og peger over i det fjerne, hvor klubbens kastebur ligger.

En fornem opgave

Edith Toft har ikke oplevet, at man har døjet med medlemsflugt til de større naboklubber i Skive og Viborg, fordi de ikke kunne lære mere i Stoholm.

- Når først de bliver halvvoksne, flytter de jo fra byen, men mange har stillet op for Stoholm, indtil de for eksempel var færdige med gymnasiet. Og et større formål er også blot at give dem interessen for det, for så har de jo et godt fundament med sig, når de engang tager herfra. For det gør de jo, og så har de et sted at gå hen med det samme, når de flytter til en anden by. Og det, synes jeg, er en fornem opgave for os som ledere og trænere, når vi sender vores børn videre, siger Edith Toft.

- Men det, der nogle gange har været et problem, var at få en flok. Vi har for eksempel desværre aldrig haft en rigtig løbegruppe herude. Mit barnebarn, som var med til ungdoms-OL flyttede for eksempel også til Skive AM som 14-årig, fordi der var en løbegruppe til hende. Det er altså lidt svært at træne, hvis man er alene. Der er det rart at have en løbegruppe, man kan sparre med og hygge sig med. Det er også en væsentlig ting, siger Edith Toft.

Nu kommer oldebørnene

78-årige Edith Toft nåede næsten 40 år i bestyrelsen for Stoholm Atletik, indtil friske kræfter for et par år siden meldte sig på banen til at tage over.

- »Så er det nu,« tænkte jeg. Men jeg ser tilbage på de mange år med glæde. Vi får jo ikke penge for vores arbejde, men vi får noget andet. Der er en belønning i at have med de børn at gøre, som går op i tingene. Det er lønnen, og det er det inden for al frivillig idræt. Vi gør det, fordi børnene synes, det er sjovt og vil gøre en indsats også, siger Edith Toft, der ikke bare kan se en atletikklub, der lever, men også en ring, der er sluttet.

Stoholm Atletik har nemlig lige introduceret det, der hedder »sandkasseatletik« for de helt små, og initiativtageren kender Edith Toft særdeles godt.

- Det er mit barnebarn, der vil til at have sine egne børn med, så nu er det mine oldebørn, der begynder heropppe.