Forår for pigefodbolden

De yngste piger på Vestfjendsskolen blev tirsdag luftet, da Viborg Idrætsråds fodboldkaravane kom forbi

16. april 2021, 13:24
1 af 4 Klara i den lilla jakke går i 1. klasse, mens Ida i den brune jakke går i 0. klasse på Vestfjendsskolen. Efter tirsdag at have haft besøg af Viborg Idrætsråds pigefodboldkaravane, kunne de begge godt tænke sig at begynde at gå til fodbold i Vridsted IF. Foto: Steen Don
2 af 4 Det var noget af en sæk lopper at holde styr på, da 43 piger fra Vestfjendsskolens 0.-3. klasser tirsdag blev sluppet fri til leg, træning og kamp med Viborg Idrætsråds omrejsende pigefodboldkaravane. Foto: Steen Don
3 af 4 Det var noget af en sæk lopper at holde styr på, da 43 piger fra Vestfjendsskolens 0.-3. klasser tirsdag blev sluppet fri til leg, træning og kamp med Viborg Idrætsråds omrejsende pigefodboldkaravane. Foto: Steen Don
4 af 4 Det var noget af en sæk lopper at holde styr på, da 43 piger fra Vestfjendsskolens 0.-3. klasser tirsdag blev sluppet fri til leg, træning og kamp med Viborg Idrætsråds omrejsende pigefodboldkaravane. Foto: Steen Don

vridsted Viborg Idrætsråd fortsætter sit succesfulde projekt for at fremme pigefodbolden i Viborg Kommune, og onsdag var Vestfjendsskolen i Vridsted for første gang med som stop på den lille, turnerende festivalkaravane, der inden ugen er omme vil have involveret mere end 700 piger fra 0. til 3. klassetrin.

Covid-19 restriktionerne betyder nemlig, at man denne gang har måttet udvide karavanen med flere stop, da man grundet forsamlingsforbuddet ikke kan samle piger fra flere skoler på én festival.

Det betød dog ikke, at det velkomne afbræk i den daglige trummerum var nyt for alle de 43 deltagende piger fra Vestfjendsskolen, der tidligere har haft deltagere med på udflugt til andre byer.

Og projektleder Maiken Nyberg Nielsen fra Viborg Idrætsråd, der har været bannerfører for pigefodboldfestivalerne gennem flere år, kunne da også genkende flere af de unge ansigter, selv om der er løbet en del vand gennem Karup Å siden sidst.

- Der er en del af pigerne, jeg har set før, så det, synes jeg også, er lidt hyggeligt. Vridsted IF er jo den senest tilkomne klub i samarbejdet, og det er dejligt at få endnu en klub med i netværket, for jo flere klubber, vi har med, jo større mulighed har vi for at brede pigefodbolden ud i klubberne, lød det fra Maiken Nyberg Nielsen om initiativet, der altså ikke bare involverer en skole, men også den lokale idrætsklub.

En varm modtagelse

På den måde er Dorthe B. Clausen den perfekte kontaktperson for Maiken Nyberg Nielsen, for hun er nemlig både børnehaveklasseleder på Vestfjendsskolen og særdeles aktiv i Vridsted IF.

Hun kunne tirsdag melde om pladen fuld af deltagere fra de fire årgange, og for dem, der havde været med før, var det til udelt begejstring, at det nu var blevet den tid igen.

Og den varme modtagelse blandt pigerne er særdeles velkommen for en klub, der hungrer efter nye aktiviteter, efter man har set medlemstallet blive næsten halveret over de seneste år, så ungdomsafdelingen lige nu kun tæller 69 medlemmer.

- Så det har været lidt op ad bakke, men det vigtige for os er at få skabt noget virak omkring idrætsforeningen, så vi kan komme i gang igen efter den her coronanedlukning. Så det er fedt med sådan en happening lige nu, hvor sæsonen starter. Og det gør forhåbentlig, at vi fra på mandag ser nogle piger, der begynder at gå til fodbold. Og det koster altså kun 250 kroner for et halvt år, kunne Dorthe B. Clausen afsløre.

Et opstartshold for 5-7-årige med både piger og drenge er sat i søen, og det har fået nogle til selv at tage initiativ til et hold for 3-4-årige, hvor to forældre selv har meldt sig som trænere, og det er ifølge Dorthe B. Clausen den helt rigtige måde at gøre det på.

- Det er bare supergodt, og vi glæder os over, at forældrene er så engagerede.

Tommel op fra Ida og Klara

Blandt de piger, der sagtens kunne ved at dukke op mandag, er både Klara Poulsen fra 1. klasse og Ida Esholm fra 0. klasse, som begge kunne vende tommelen op til tirsdagens arrangement.

Klara havde allerede været med sidste år i Mønsted og vidste dermed godt, hvad der ventede.

- Jeg har glædet mig, fordi det var så sjovt sidste gang. Det sjoveste er at score mål, og jeg vil gerne begynde at gå til det, lovede Klara.

Ida på seks år var debutant og havde forberedt sig på dagen ved at finde det rigtige udstyr frem til en halv skoledag på græs med både sol og blæst.

- Det er sjovt. Jeg har ikke spillet fodbold før, men jeg gider gerne gå til det, sagde hun med næsen løbende, inden hun atter stak af, da en leder tømte lungerne i en fløjte, så de mange piger var klar over, at det igen var tid til at skifte station.

Karavaven startede sidste tirsdag i Hald Ege, så Maiken Nyberg Nielsen havde været længe nok undervejs til at kunne notere sig endnu en succes.

- Det er gået rigtig godt. Pigerne er simpelthen topengagerede, motiverede og glade, og de hygger sig rigtig godt, måtte Maiken Nyberg Nielsen næsten råbe gennem flokken af sprudlende piger i Vridsted, der i løbet af halvanden time bevægede sig klassevis gennem en række stationer rundt om på stadion, hvor nogle var med leg, andre med boldøvelser og andre igen med deciderede kampe.

Pigefodboldfestivalerne afvikles i samarbejde med DBU Jylland og er støttet af Nordea-fonden, og siden 2018 har man i Viborg Idrætsråd registreret en fremgang på 20 procent i antallet af pigefodboldspillere i alderen 6-12 år.