Forlæng sommeren, forkort vinteren

Med et orangeri kommer du og planterne nemmere gennem vinterens mørke og kulde

25. april 2021, 05:40
Drivhuse og orangerier kan indrettes på mange spændende måder, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Foto: Ingimage.com

haven Vinterhalvåret bliver lige et par måneder kortere, når man kan flytte sine planter og sig selv i orangeri.

Oprindeligt er orangerier skabt for at hjælpe citrusfrugter, oliven og andre sarte planter gennem en vinter med nattefrost og sne, men man behøver hverken være en stuebirk eller et oliventræ for at få gavn af en vinter i orangeriet.

Flere og flere danskere har de senere år fået øjnene op for orangeriets fortræffeligheder, ikke mindst som sommerforlænger og vinterforkorter.

Et orangeri kaldes ofte for et opgraderet drivhus, men et orangeri er - i hvert fald i sin oprindelige form - på flere områder anderledes. Det benyttes til overvintring af træer og andre stedsegrønne planter, eller det kan være appelsintræet eller oliventræet, som pynter på terrassen i sommerhalvåret, men som skal i læ for frost.

Den type planter kan typisk klare sig med mindre lys i løbet af vinteren, og derfor er der mange orangerier, som kun har vinduer på siderne og ikke i taget, som et drivhus typisk har.

I modsætning til drivhuset er orangeriet isoleret og kan ofte opvarmes eller i hvert fald holdes frostfrit.

Orangeriet er ikke direkte skabt til vækst, som drivhuset er det, men de fleste orangerier har dog masser af lysindfald, som både du og dine planter har godt af.

Derfor er mange begejstrede for orangeriet som et oplagt sted at søge til, når vi selv skal »overvintre« og have lidt ekstra ud af sensommeren eller et par solstråler på en kold vinterdag.

Mange orangerier er så store, at man kan flytte et par møbler derud. Det kan være et par kurvestole og et havebord, hvis man vil holde den afslappede havestil, eller man kan sætte et spisebord og nogle bænke derud og nyde aftensmaden i selskab med planterne.