Verdens største kalkgruber har åbent igen

28. april 2021, 21:00
Direktør i Mønsted Kalkgruber Rikke Friis er glad for igen at have åbent. Arkivfoto: Henrik Bagge

mønsted Mønsted Kalkgruber har igen med coronaforsinkelse kunnet åbne dørene for publikum, og siden midten af sidste uge har der atter været gang i tælleapparaterne.

Det var nu ikke, fordi gæsterne stod klar i en kødrand som til Roskilde Festival for at sprinte sig til de bedste pladser, men mindre kan også gøre det i den populære turistattraktion, der sidste år endte med at sætte ny publikumsrekord, da der endelig blev åbnet for gæster efter en nær-katastrofal start på sæsonen.

- Det gik godt med åbningen onsdag. Det var stille og roligt, ligesom det plejer at være. Der sker ikke så meget på denne tid af året, så det var på forventningens niveau, men det var herligt at få lukket op, siger direktør Rikke Friis.

Hun er først og fremmest glad for at have alle mand tilbage på arbejde, og det betyder for eksempel, at der arbejdes på en kalkarbejderudstilling i Kalkværket, som også får fornyet sin flagermusudstilling.

Nye tiltag på trapperne

Museumskoordinatoren har dog som alle andre været hjemsendt, så de planlagte udstillinger er blevet lidt forsinkede, da det i første omgang har handlet om at blive klar til åbningen.

Derfor er der endnu ikke en endelig dato på åbningen af disse udstillinger, men meget er på plads, noget andet er i trykken og noget tredje mangler bare noget lyssætning.

Heller ikke den stort anlagte legeplads med flagermus i kæmpestørrelse har fået en endelig slutdato hæftet på sig, men Rikke Friis følger løbende produktionen på fabrikken, og det kommer til at se godt ud, lover hun.

Hun er dog ret sikker på, at den nok skal stå klar til skolernes sommerferie, og hun håber på, at det også kan blive lidt før. Det, der kan komme i vejen, er noget omkring certificering og ibrugtagningstilladelse.

- Der er meget, der lige skal gå op i en højere enhed, men vi håber, lyder det fra Rikke Friis.

Nyt siden sidste år er det selvfølgelig, at konceptet med coronapas er blevet udviklet, så også hos Mønsted Kalkgruber kræves det, at man kan fremvise en negativ test, ligesom det anbefales, at man køber sin billet på forhånd via kalkgrubernes hjemmeside.