Rigtige mænd på sporet

Denne gang har Kim Kudahl god grund til at tro, at et voldsomt vægttab også bliver varigt

13. maj 2021, 06:12
Kim Kudahl (th) har længe pløjet mountainbikesporet ved Mønsted Skole tyndt alene, men nu har han fået selskab af Jesper Skjødt, der også har købt en mountainbike. Så langt er Anders Grove i baggrunden ikke nået, men til gengæld kan han tage tid på kammeraterne fra Rigtige Mænd i Mønsted. Foto: Henrik Bagge

mønsted Det var et fedt initiativ, da kok Kim Kudahl kort efter nytår startede et lille, lokalt femmandshold af Rigtige Mænd i Mønsted, der skulle hjælpe og motivere hinanden til at blive både lettere og sundere.

Det er tre af dem i hvert fald enige om, da avisen træffer dem i det 1,4 kilometer lange mountainbikespor ved Mønsted Skole en onsdag morgen klokken 8.

Kim Kudahl selv har allerede pløjet sin næsten nye mountainbike tre gange gennem sporet, Jesper Skjødt har tænkt sig at joine ham lige om lidt, og Anders Grove er egentlig bare lige holdt ind for at hilse på, inden arbejdet kalder i hans nye firma Grove Byg.

De har siden den 8. januar holdt hinanden op på, at der skulle ske noget med sundheden, uden at de decideret har tyet til Stasi-metoder.

I starten både gik og cyklede de ture sammen og kunne også godt punke hinanden lidt med kosten, men nu begrænser deres fælles aftale sig efterhånden til at mødes til fælles vejning hver anden fredag hos Kim Kudahl.

At det alligevel rækker til, at de ikke falder i, har Jesper Skjødt en forklaring på.

- Det gør nok lidt at skulle på vægten sammen med de andre hver 14. dag. Så gider man ikke at komme og have taget på.

Stik til appetitten

Jesper Skjødt er holdets letvægter, der rundede nytår et stykke over de 100 kilo (eller 0,1 ton som det også omtales i dette selskab).

Nu nærmer han sig 90 kilo og kunne i halvmørke godt gå for at være det, man kalder »en streg i luften«.

Sammen med Kim Kudahl har han takket ja til et tilbud fra akupunktør Sinna Maagaard i Stoholm, der hjælper dem med at holde appetitten i ave ved at stikke til dem, og så har han sat mængden af motion op ved at købe en mountainbike.

Anders Grove, der startede på 115 kilo efter nytår, har lige så stille smidt fem kilo, og det er han udmærket tilfreds med.

Med nystartet firma har han ikke haft så meget tid til motion, som han gerne ville, men han ser frem til nu at starte med fodbold sammen med veteranerne hver onsdag.

Har smidt 36 kilo

Men den helt store kilokaster har været 46-årige Kim Kudahl, der er gået fra 144 til 120 kilo, mens den lille klub har eksisteret.

Og faktisk beløber hans samlede vægttab sig p.t. til 36 kilo, siden han tilbage i 2019 nåede en kampvægt på 156 kilo, inden han fik konstateret sukkersyge.

- Det var sådan, at lægen ringede og sagde, at jeg skulle komme derned med det samme. Og så fik jeg at vide, at jeg var nødt til at gøre et eller andet, siger Kim Kudahl, der siden har holdt snuden i sporet og især er god til at få kilometer i benene på sin mountainbike.

Han er ellers en af dem, der mest har cyklet op og ned ad vægtskalaen gennem årene, hvor han ikke har kunnet følge store vægttab op med at holde fast i sine nye, sunde vaner.

For en håndfuld år siden var han med på det hold Rigtige Mænd, der opstod i Stoholm, efter vi havde lært det første hold Rigtige Mænd på tv at kende med Lindy og Hammer i spidsen. Og endnu længere tilbage var han entusiastisk omkring det, der hed Mønsted på Skrump.

Men hver gang skete der det, at kiloene lige så stille kom på igen, når det eneste, han efter lidt tid gad at springe, var over, hvor gærdet var lavest.

Når Kim Kudahl alligevel er sikker på, at hans vægttab denne gang bliver varigt, skyldes det, at hans føromtalte sukkersyge indtraf ikke så længe efter, at en anden skelsættende begivenhed også var indtruffet.

En besked, der gjorde nas

Kim Kudahls datter var kun tobak for en skilling, da han fik at vide af lægen, at der skulle ske noget drastisk, hvis han ville se hende vokse op.

Da var hans blodsukker steget til alarmerende højder, og han behøvede ikke flere wake up calls.

- Det var en besked, der gjorde ondt, og så behøvede jeg ikke mere motivation. Det er også derfor, jeg er sikker på, at det holder denne gang. Der er ikke plads til, at det går i stå igen, for jeg vil gerne opleve hende der blive konfirmeret og voksen også, siger Kim Kudahl i stuen hjemme i Bredgade og peger på et billede af Karla, der hænger på væggen blandt en større samling »dine og mine børn« i den udvidede kernefamilie.

Og i husets køkken viser det sig hurtigt, at Kim Kudahl ikke har snydt på vægten, da han bildte os ind, at han var nede på 120 kilo.

I strømpefødder stopper den digitale badevægt ved 120,1, og da han et øjeblik efter igen træder op, og den nu hopper over 122, skyldes det, at han lige har været i køleskabet for at kunne illustrere sit vægttab.

I favnen har han nemlig fire pund margarine som et billede på, hvor meget han i starten tabte sig hver uge. Nu er det nærmere et enkelt kilo.

Men hvad vigtigere er, så er hans sukkertal kommet så meget i balance, at den sidste prognose hos lægen lød på, at han snart var klar til helt at droppe diabetes-medicinen.