Handelsstanden lokkede med Grundlovssalg Stoholm var svineheldig med vejret

Befrielsen blev fejret, da de lempede coronarestriktioner gjorde det muligt igen at samles til gadefest

06. juni 2021, 15:59
1 af 6 Stoholm Handelsstandsforening fortrød ikke, at den fredag havde inviteret til »Grundlovssalg« i Vestergade med gode tilbud, underholdning og mad og drikke. Foto: Henrik Bagge
2 af 6 Søstrene Sofie (tv) og Iben Dahl syntes det var skønt igen at mærke friheden blandt en masse kendte hoveder. Foto: Henrik Bagge
3 af 6 Harald Pedersen havde flottet sig og inviteret fru Ruth ud at spise i det dejlige vejr. Foto: Henrik Bagge
4 af 6 Det gik hurtigt med at gøre svinet mindre, da mange havde takket ja til at nyde aftensmaden på torvet i Stoholm. Foto: Henrik Bagge
5 af 6 Slagter Bjarne Lausen og hans tro væbner Kaj Madsen havde travlt med at skære gris ud, da mange gerne ville have aftensmaden på torvet. Foto: Henrik Bagge
6 af 6 Den syngende landmand, Niels Kjær Sørensen, fra Nr. Søby ramte totalt plet med sit repertoire af kendte sange til det glade publikum. Foto: Henrik Bagge

stoholm Masser af købelystne mennesker gik tur med muldvarpen, da Stoholm Handelsstandsforening fredag tog forskud på Grundlovsdag ved at arrangere et såkaldt »Grundlovssalg« med udgangspunkt i handelsgaden Vestergade.

Der skal normalt ikke alverden til at lokke de festglade fjandboer af huse, og når man tager i betragtning, at de har været afskåret fra det store bunkekomsammen i snart halvandet år, var det måske ikke så mærkeligt, at det tæt på spontane pop up arrangement blev lidt af et tilløbsstykke.

Således kunne de handlende gennem de åbne butiksdøre berette om særdeles stor købelyst, og på torvet, hvor Stoholm Slagter stod for maden, Tanken stod for baren, og den syngende landmand, Niels Kjær Sørensen, stod for underholdningen, var der et leben, som var det befrielsen, der skulle fejres, og ikke grundloven.

De unge var vilde i varmen

Men på en måde var det også en slags fejring af befrielsen, hvis man spurgte nogle af de corona-udmattede gæster.

På en bænk fandt avisen de unge søstre Sofie Dahl, der bor i Aarhus, og Iben Dahl fra Stoholm, der efterhånden godt kunne bruge en ordentlig, svedig festival uden begrænsninger, men indtil da var lidt gadefest i hjembyen heller ikke at foragte.

- Det er skønt og frit, og vi har set frem til det længe, lød det fra Iben Dahl om de løsere corona-tøjler.

Hun er i sin fritid også et nummer indenfor atletikken, hvor hun giver den som kastemangekæmper i Skive AM, men også den del har været tynget af begrænsinger.

- Vi har ikke kunnet komme til nogen stævner, så også på den front er det dejligt at kunne komme ud igen.

De gamle var lidt forsigtige

Et ægtepar fra Stoholm listede forsigtigt rundt i udkanten af bazaren for at se, om de måske kunne redde sig en ledig plads til et måltid mad.

- Han har inviteret mig ud at spise, sagde Ruth Pedersen om sin mand Harald, som om hun næsten ikke kunne tro det.

- Det er længe siden, vi har kunnet det sidst, og det er også lidt underligt at komme ud blandt så mange mennesker igen. Jeg tænker på at holde mig lidt i periferien, for nu har vi været vant til så længe at holde afstand, så det er lidt en overvindelse, selv om det er udendørs, og vi er vaccinerede. Det er ikke nervøsitet, jeg skal bare lige vænne mig til det, lød det fra Ruth Pedersen, inden lugten af gris trak hende over mod Stoholm Slagters grill.

De handlende var glade

Og så var der alle de handlende, som også havde væg-til-væg smilet på over at se alle de glade mennesker.

- Der har været så travlt i butikken hele dagen, men nu er folk så trukket herud på torvet til mad og øl i varmen, sagde Jonna Jepsen fra Kornblomsten, der var trukket efter kunderne med en lille bod på torvet, hvor hun havde smagsprøver på mjød.

Smagsprøver var der også hos Best by Henriette, hvor forskellige varianter af iced coffee og Nimbus rom blev testet på livet løs af kunderne.

- Der har været folk hele dagen, så der har været godt gang i den, lød også meldingen fra Henriette Nielsen.

Lidt længere nede ad gaden havde Nybolig Stoholm gang i en lille rask hammerslagskonkurrence i samarbejde med bilforhandler Bjarne Nielsen, Skive, hvor man kunne vinde en Kia i to uger.

- Der er uden tvivl mange kommende ejendomsmæglere her, lød det grinende fra mægler Kasper Köser om deltagerne.

De skulle gætte pris og liggetid på tre ejendomme i Stoholm, der alle var handlet inden for det sidste års tid, og det var der mange, der følte sig kloge nok til at gætte med på.