Løver gjorde godt i nyttehave

Frivillige fik penge fra Lions Fjends til samarbejde mellem Friplejehjemmet Nordstjernen og skolen i Sparkær

15. juni 2021, 09:02
1 af 2 Vagn Brogaard (tv) og Knud Lang fra Lions Fjends var kommet til Sparkær for at overrække en check til forstander Bente Bay (th) og frivillig Karen Ladefoged, der har taget initiativ til en nyttehave ved friplejehjemmet, der skal passes sammen med 0. klasse fra Sparkær Skole. Foto: Henrik Bagge
2 af 2 Fra denne terrasse kan Friplejehjemmet Nordstjernens beboere følge med i, hvad der sker med deres nyttehave, der skal passer af børn fra 0. klasse på Sparkær Skole. Foto: Henrik Bagge

sparkær Ansøgningen lød på 9310 kroner, og 9310 kroner var, hvad hun fik.

Karen Ladefoged fra Sparkær har i andre sammenhænge mærket til, hvor velvilligt Lions Fjends stiller sig over for gennemarbejdede ansøgninger, så hun var ikke i tvivl om, hvor hun skulle rette opmærksomheden hen, da hun fik en grøn idé.

Hun ville indrette en lille nyttehave på et nyligt tilføjet areal på Friplejehjemmet Nordstjernen i Sparkær, der aktuelt undergår en større ombygning og renovering.

Den har efterladt et stort område vest for den nye fløj, der i udgangspunktet skal sås til med græs, men ved Karen Ladefogeds mellemkomst er et hjørne op til en stor terrasse nu blevet til et udendørs spisekammer med kartofler, majs, squash, bønner og løg samt lidt til øjet i form af georginer, morgenfruer, solsikker og lavendel.

Til det skulle Karen Ladefoged bruge penge til en tur på planteskolen for at hente frø, planter og stenmel til gangene.

Og med som gartnere på projektet har hun lokket 0. klasse fra Sparkær Skole, der nu skal ud med vandkanden og lugejernet efter at have plantet nogle af de ting ud, de i forvejen havde dyrket hjemme på skolen.

Lions så en win-win

Det var alt sammen noget, der vakte genklang hos Lions Fjends, der tirsdag havde sendt Knud Lang og Vagn Brogaard til Sparkær for at overrække en check til Karen Ladefoged og forstander på Nordstjernen Bente Bay.

- Det er lige sådan noget her, vi gerne vil støtte, for det hjælper de ældre, og det hjælper børnene, så det kan ikke være bedre, sagde Knud Lang.

Og Bente Bay, der i dagens anledning havde inviteret på kransekage og friske jordbær, strakte en tak ud til både Karen Ladefoged, Lions Fjends og skolen.

- De har jo gjort det for at skabe glæde for os heroppe på Nordstjernen, så det skal de have tusind tak for, lød det fra forstanderen, der i forbindelse med nyttehaveprojektet også har fået udvidet terrassen.

- Så kan beboerne sidde og følge med, og de synes, det er spændende. Det er dejligt at komme ud, og kontakten til børnene er også vældig populær, sagde Bente Bay, der i sin medarbejderstab blandt andre har sygeplejerske Anne Marie Vindvad Kristensen, der gennem de sidste par år har været en slags kontaktperson til skolen, der også i andre sammenhænge og årgange spreder liv og glæde på Nordstjernen.

Karen Ladefoged bliver en slags tovholder på al aktivitet omkring nyttehaven.

Men i udgangspunktet er det 0. klasse fra Sparkær Skole, der skal passe og pleje haven, og de små grønne toppe af diverse grønsager, der allerede nu vajer for vinden i nyttehaven, er dyrket af eleverne hjemme på skolen og siden plantet ud i plejehjemmets nyttehave.

- Vi har haft kontakt med plejehjemmet de seneste par år, hvor vi har besøgt dem til fastelavn og jul, og under corona har børnene lavet tegninger og skrevet breve til beboerne, siger Laila Kildahl, der er lærer på Sparkær Skole.

- Og så blev jeg kontaktet af Karen med den her fantastiske idé om at hjælpe med at etablere en køkkenhave på Nordstjernen, og det ville vi selvfølgelig gerne. Så vi har sået hjemme på skolen og haft den læring, der er i det med at se det hele spire og give det vand, lys, sol og varme. Så har vi plantet det ud her, mens beboerne har siddet og kigget med. Vi skal hjælpe med at holde det, og så skal vi selvfølgelig også være med til at høste og forhåbentlig lave noget mad og spise sammen også. Og så kommer der en ny 0. klasse, så på den måde, håber vi, det kommer til at rulle.