Anders er igen gået solo

Med Grove Byg kaster han sig for anden gang ud i tilværelsen som selvstændig

23. juni 2021, 06:44
Bilen er leaset, og det meste af værktøjet havde han i forvejen, så det har ikke været det helt vilde spring for Anders Grove at gå solo med firmaet Grove Byg, der har hjemme i Mønsted. Og erfaring som selvstændig har han allerede, da det var ham, der for år tilbage var Landsbysmeden i Brovst. Foto: Henrik Bagge

mønsted Selv om han kun har været selvstændig med Grove Byg fra hjemmeadressen på Flintevej i Mønsted siden starten af marts, er han allerede kommet vidt omkring.

Avisen finder således Anders Grove nede i en kælder på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg, hvor han er blevet lejet til et stykke arbejde for Viborg Blikkenslageri.

Der skal føres afløb op til fem toiletter på etagen over, som har bøvlet med at komme af med vandet.

- Så vi er gået igennem loftet der for at trække nogle nye rør, der er mere fald på, siger Anders Grove og peger op mod kælderloftet.

Arbejdet er bare lige for en enkelt dag i denne omgang, men der er mere, hvor det kommer fra. Viborg-firmaet mangler nemlig af og til en mand, så henover sommeren vil der være arbejde til Anders Grove to-tre dage om ugen.

- Hvad så nøjagtig det bliver for noget arbejde, det ligger ikke helt fast, siger Anders Grove, der dog ved, at noget af det bliver ude på Hald Ege Efterskole.

Meget på cv’et

Men helt præcist, hvad arbejdet består i, er heller ikke så vigtigt. Anders Grove har nemlig henad vejen tilegnet sig en del forskellige kundskaber.

Han er oprindeligt uddannet landbrugs- og bygningssmed hos Ulbjerg Smede og VVS.

- Så kan man lidt af hvert, forsikrer han.

Siden er han også blevet VVS-tekniker og kloakmester.

Han har også gået og renoveret lidt huse indimellem, så skal der sættes noget gips op, og i øvrigt udføres tømrerarbejde, kan han også det.

- Men jeg holder mig fra at lave strøm, siger han og afslører, at der trods alt er noget, han ikke er i stødet til.

Han var Landsbysmeden

Ellers var der faktisk ikke rigtig noget at betænke sig på, da han besluttede sig for at gå solo efter en række år på kontoret hos Brøndum VVS i Viborg, hvor han blandt andet beskæftigede sig med tilbudsberegning, materialebestilling og pakning af containere til Grønland, som han havde som et særligt indsatsområde.

Han har nemlig i forvejen god erfaring med at være selvstændig.

Efter endt uddannelse i 2004 stiftede han firmaet Landsbysmeden i Brovst i Nordjylland, hvor der var en kæreste, og det blev hans levebrød, indtil han i 2008 afhændede det til sin gamle læreplads Ulbjerg Smede og VVS.

- Det gik ellers fint, og allerede det andet år havde jeg en almindelig svendeløn, siger Anders Grove.

Og selv om de næste mange år bød på et godt og fast fundament som lønmodtager, har trangen til at være herre i eget hus aldrig helt forladt ham.

- Det giver noget frihed, som jeg godt kan lide. Og det har ligget lidt i baghovedet, siden sidst jeg var selvstændig, og så var det ved at være tid, hvis man skulle nå at opbygge noget, siger 46-årige Anders Grove.

Har været afsted hver dag

Og at opbygge noget, er han godt i gang med, selv om hele firmaet p.t. udgøres af ham selv i en leaset kassevogn.

Det er nemlig gået ret godt med at genstarte som selvstændig, selv om han som nævnt godt kan presse lidt arbejde som lejesvend ind i kalenderen.

- Langtidsplanlægning er der endnu ikke så meget af. Da jeg startede op, vidste jeg, hvad jeg skulle lave i marts måned, men så heller ikke længere. Så det skal lige sparkes i gang, men jeg har da været afsted hver dag, og så har der også været dage, hvor jeg havde lidt tid til kontorarbejde, griner Anders Grove.

Han er født og opvokset i Hald i Nordfjends, hvor han stadig har sine forældre og kender en masse mennesker, så den forankring, håber han også, kan kaste noget af sig til ordrebogen.

Og skal han knivskarpt anbefale sig selv og de spidskompetencer, han allerhelst vil arbejde med, er han ikke i tvivl.

- Så er det VVS´en, siger han og nævner kloakering både indendørs og til nedsivningsanlæg udenfor, som noget, han allerede har pænt gang i.

Han har også taget et kursus, så han nu kan kalde sig VE-installatør og må sætte varmepumper op, så også på den front er der allerede arbejde.