Kalkgruber indviede flagermuslegeplads Højt til vejrs med blød landing

01. juli 2021, 10:09
1 af 3 Så er alt klar til fri klatring på Mønsted Kalkgrubers nye legeplads, som fremover bliver noget af det første, børnene får øje på, når de besøger gruberne. Foto: Lindy Jørgensen
2 af 3 Fire-årige Lauge synes, de nye kæmpeflagermus er både søde og seje. Foto: Lindy Jørgensen
3 af 3 Det røde bånd blev klippet godt og grundigt over af borgmester Ulrik Wilbek, August og Lauge. Foto: Lindy Jørgensen

mønsted Der er masser af flagermus i Mønsted Kalkgruber, men fredag var der alligevel en borgmester, som løftede et øjenbryn, da yderligere fem blev føjet til samlingen.

Mønsted Kalkgrubers nye legeplads - en forhindringsbane med kæmpeplagermus - blev nemlig indviet, og Ulrik Wilbek (V) havde ladet sig overtale til at stå for klipningen af den røde snor.

Det var han nu ikke alene om, for næstformand for grubernes bestyrelse, Kirstine Skjøt Hermansen, havde i dagens anledning udlånt sine børn, August og Lauge, til at være med til at løse opgaven, så med hele tre sakse blev der snart skaffet adgang til pladsen for alle de andre børn, som deltog i indvielsen.

- Det var sjovt at være med til og ikke særlig svært, fortalte fire-årige Lauge bagefter. Han mente, at de store flagermus er ret søde - og seje.

Højt at flyve...

Børnene havde i det hele taget kun rosende ord til overs for den nye legeplads, hvor børnene kan komme højt til vejrs i kæmpeflagermusene, men også altid kan regne med at lande blødt på det eftergivende gummi-underlag af den mest moderne slags.

Pladsen har kostet i omegnen af en million kroner - eller cirka 200.000 kroner per flagermus - og formanden for kalkgrubernes bestyrelse, Claus Clausen, gjorde det da også klart i sin tale, at bestyrelsen har givet den gas med årets store investering i »de dyreste flagermus i Viborg Kommune«, efter et coronaår, hvor der ikke blev ofret penge på nyanskaffelser.

Borgmester Ulrik Wilbek høstede klapsalver, da han betegnede Mønsted Kalkgruber som den næststørste attraktion i kommunen efter Viborg Domkirke. Wilbek betegnede også kalkgruberne som et sted hvor leg og læring går hånd i hånd.

Det gælder også på legepladsen, hvor man kan lære de fem almindelige flagermusearter i kalkgruberne at kende. Det er nemlig dem, de fem klatreflagermus er modeller af, og flagermusene er forsynet med navne på deres virkelige venner nede i gruberne.

Seks meter i vingefang

Flagermusene på legepladsen er selvsagt en hel del større end de overvintrende artsfæller. Den største har et vingefang på seks meter.

Det er Naturstyrelsen, som ejer Mønsted Kalkgruber og står for de investeringer, der i disse år gradvist forvandler gruberne til et oplevelsescenter.

Kalkgrubernes direktør, Rikke Friis, deltog naturligvis også i indvielsen, men med to talere på plads nøjedes hun med at levere de praktiske oplysninger på dagen.

Legepladsen er designet af det københavnske firma Monstrum, der har specialiseret sig i unikke og kunstneriske legepladser lige fra Hong Kong til New York og også har stået bag den historiske legeplads ved De fem Halder syd for Viborg med ikoniske vildsvin i kæmpestørrelse.

Flagermuskyndige folk fra Aarhus Universitet har også været inddraget i projektet for at gøre det hele så naturtro som muligt.