Kalk Kaminoen indviet

Godt 100 gæster var med, da Ulrik Wilbek klippede snoren til den 30 kilometer lange vandrerute gennem Fjends

01. juli 2021, 14:48
1 af 4 Formand for Kalk Kaminoens Venner Bent Poulsen, Skelhøje, var glad for endelig at kunne berette om de seneste to års arbejde for at etablere den 30 kilometer lange vandrerute. Foto: Steen Don
2 af 4 Det var borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V) og viceformand i Landbrug og Fødevarer Lone Andersen, der fik æren af at klippe snoren til Kalk Kaminoen. Foto: Steen Don
3 af 4 Det er Kalk Kaminoens Venner, der har holdt trådene samlet i arbejdet med at etablere den 30 kilometer lange vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje. Foto: Steen Don
4 af 4 Det frivillige arbejde fik et par ord med på vejen af borgmester Ulrik Wilbek (V). Foto: Steen Don

fritid De kom vandrende til fra nær og fjern, da Kalk Kaminoen lørdag officielt blev indviet.

Det skete, da borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V) havde slebet saksen og var taget til Dybdal Skov ved Daugbjerg Kalkgruber for at klippe snoren til den nye vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje.

Det gjorde han i fællesskab med viceformand i Landbrug og Fødevarer Lone Andersen til akkompagnement af fuglefløjt og duften af sponserede grillpølser, chokoladekager, kaffe og sodavand.

Bundet op på kalken

Selvom fodfolket allerede har kunnet vandre på ruten siden det tidlige forår, har coronaen gjort, at foreningen Kalk Kaminoens Venner først nu kunne invitere til indvielse.

Derfor var det også en glad formand Bent Poulsen, Skelhøje, som endelig kunne berette om de seneste to års arbejde for at etablere den 30 kilometer lange rute.

- Vi valgte at kalde ruten for Kalk Kaminoen, fordi den er tænkt som en oplevelsessti bundet op på kalken i undergrunden. Den har haft stor betydning for egnen, både for mennesker og natur, sagde Bent Poulsen om ruten, som går gennem et varieret landskab, hvor infotavler er med til at fortælle om den lokale historie, kultur og natur.

Stempel som kvalitetssti

Kalk Kaminoen er blandt andet etableret i et samarbejde med Spor i Landskabet, der er en del af Landbrug og Fødevarer.

Og herfra kunne projektleder Rasmus Emborg fortælle, at Kalk Kaminoen er et af de længere stiforløb, som Spor i Landskabet har hjulpet med at etablere.

Det er sket i en tid, hvor det er blevet meget populært at vandre. Han opfordrede samtidig folkene bag projektet til at arbejde på en videreudvikling af ruten.

Fra Dansk Vandrelaug (DVL) i Viborg var der også et tillykke med stien.

Herfra kunne Ove Hessellund Pedersen overbringe nyheden om, at DVL netop har certificeret Kalk Kaminoen til at være en såkaldt kvalitetssti, som forudsætter, at stiforløbet lever op til en lang række krav.

Et flot stykke arbejde

Kalk Kaminoen går flere steder over dyrket land og foreningen har derfor lavet frivillige aftaler med landmænd og andre lodsejere, som har givet lov til, at man går hen over deres jord.

Samtidig er lokale landsbypedeller med til at sørge for vedligeholdelsen, så der har været masser af velvilje hele vejen rundt langs Kalk Kaminoen.

- Det er et flot stykke arbejde, der er gjort af alle parter, og det bekræfter mig endnu engang i, at livet på landet er godt, sagde Lone Andersen fra Landbrug og Fødevarer.

Der var i det hele taget skulderklap til gruppen af frivillige, som har været med omkring projektet. Det var da også det frivillige arbejde, der fik et par ord med på vejen af Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune.

- Danmark er et land baseret på frivillighed, og det er noget helt specielt. Samtidig er vandring blevet stort herhjemme, og vi står foran en opgradering af Hærvejsruten. Hvem ved, måske kan Hærvejen en dag blive en sløjfetur til Kalk Kaminoen, sluttede borgmesteren med et glimt i øjet.