Kør-selv-tur til fortiden

Fjends Egnshistoriske Forening tager på tur til Dansk Nutidsmuseum i Aars

12. august 2021, 11:10
1 af 2 I den blandede landhandel findes Richs kaffeerstatning, blånelse og andre sjove varer fra en svunden tid. Foto: Dansk Nutidsmuseum
2 af 2 Frisørsalonen med gamle curlere, strøm og ledninger birnger mindelser om dengang, alle skulle have sat håret med en Dame Edna-permanent. Foto: Dansk Nutidsmuseum

fjends For første gang i lang tid er Fjends Egnshistoriske Forening klar til at invitere på kør-selv-tur.

Det bliver onsdag den 1. september, og turen går til Dansk Nutidsmuseum i Aars.

Historien om Dansk Nutidsmuseum daterer sig tilbage til slutningen af 1980’erne, da Gorm Pedersen fra Aars vendte hjem fra en Canada-tur, hvor han var blevet betaget af et museum fyldt med minder fra de seneste 100 år.

Han fik stiftet en fond og engageret en flok frivillige, og i maj 1994 kunne Dansk Nutidsmuseum slå dørene op til en nyoprettet samling i et nedlagt husmandssted, som kommunen stillede til rådighed.

Siden er samlingerne bare vokset, det samme er antallet af bygninger, og med den seneste tilbygning råder museet i dag over cirka 1200 kvadratmeter udstilling.

De fleste af museumsgenstandene stammer fra danskernes hverdag, som den så ud for 10, 30, 50 eller 100 år siden.

Her er en frisørsalon med gamle curlere, strøm og ledninger. Her er en bolig fra 30’erne med tidssvarende køkkengrej. Og i et hjørne er indrettet en isenkræmmerbutik, som mange af de lokale besøgende nikker genkendende til.

Der er også en skolestue, indrettet som en landsbyskole fra første halvdel af 1900-tallet, og i landbrugsafdelingen ses en udstilling, som rummer mejeriernes historie fra mælk i glasflasker over posemælk til nutidens kartonmælk og med et minimejeri i nøjagtig målestok med både lys og kørende mekanik.

Der er med andre ord noget at se på for enhver i museet, hvor alle effekter er kommet til som gaver fra enten dødsboer eller folk, der blot har ønsket danskernes og deres egen historie bevaret for eftertiden.

- Vi håber, at rigtig mange af vores medlemmer har lyst til at deltage i dette spændende tilbageblik, og vi arrangerer samkørsel til museet, oplyser Turi Roslund fra Fjends Egnshistoriske Forening.