En hyggelig dag på heden

Åbent hus i Kongenshus Mindepark vender tilbage efter en coronaoversidder

26. august 2021, 12:04
1 af 2 En lille markedsplads af boder med lokale specialiteter er central i Kongenshus Mindeparks »En hyggelig dag på heden«, som løber af stabelen søndag den 29. august. Privatfoto
2 af 2 Udstillingen »Hedens Ansigter« blev etableret i 2020, men på grund af corona kan den først nu få en ordentlig lancering, når forfatter og historieprofessor Poul Duedahl til »En hyggelig dag på heden« holder to miniforedrag om billedernes ophavsmand, folkemindesamler Evald Tang Kristensen. Foto: Kongenshus Mindepark/Evald Tang Kristensen

kultur Der er tænkt på hele familien, når Kongenshus Mindepark på søndag vender tilbage med arrangementet »En hyggelig dag på heden«, der tidligere har været et populært udflugtsmål.

Med undtagelse af coronafraværet i 2020, har den natur- og kulturhistoriske park i Fjends de seneste fem år den sidste søndag i august appelleret til sanserne med lokale specialiteter, fåreklipning, guidede ture i Mindedalen, hestevognskørsel, dansk bøf fra Kongenshus Kro og goodiebags til de mindste.

- Kongenshus Mindepark har eksisteret i snart 70 år og modtager cirka 30.000 besøgende hvert år, men der er stadig mange, som endnu ikke har oplevet dette fantastiske sted, og denne dag er en god anledning til at gøre det - eller til et genbesøg. Der er jo åbent året rundt, men til dette arrangement er der mulighed for at føje lidt ekstra til oplevelsen, siger bestyrelsesformand for Kongenshus Mindepark Torben Friis Lange i en pressemeddelelse.

I år byder dagen også på et miniforedrag i udstillingen »Hedens Ansigter«, som er en række fotos taget i slutningen af 1800-tallet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen, der besøgte de fattige hedebeboere i dele af Jylland.

Udstillingen blev etableret i 2020, men indvielsen blev aflyst på grund af corona, så nu kan man i stedet give den flotte udstilling behørig opmærksomhed med et foredrag af den velansete forfatter og historieprofessor ved Aalborg Universitet, Poul Duedahl, der kommer ind på både sin personlige og faglige relation til Evald Tang Kristensen.

Folkemindesamleren kom nemlig ofte i Poul Duedahls oldemors hjem på Vejleegnen, og historieprofessoren har derfor kendt til og interesseret sig for Evald Tang Kristensen, siden han var ganske ung.

- Vi er naturligvis beærede over, at Poul Duedahl kommer forbi, og der er altså mulighed for at få en oplevelse lidt ud over det sædvanlige denne dag, hvor vi har lagt os i selen for, at der er noget for alle aldre, siger Torben Friis Lange.

Dørene åbner klokken 10 til »En hyggelig dag på heden« på det intet mindre end 1200 hektar store, fredede hedeareal.