Folk kom langvejs fra for at fiske i Karup Å

Konkurrencen foregik hele vejen fra udspring til udløb

02. september 2021, 08:30
1 af 3 Hermann Paulsen har fisket i over 50 år. Og han er altid med til fiskekonkurrencen ved Karup Å. Foto: Steen Don
2 af 3 Der er bare noget over at fiske havørreder i åer. Derfor har Matias Reedtz tager turen fra København for at få chancen i Karup Å. Foto: Steen Don
3 af 3 I weekenden var der igen fiskekonkurrence ved Karup Å. Foto: Steen Don

Vridsted I over 10 år har Hermann Paulsen fra Sydslesvig deltaget i fiskekonkurrencen ved Karup Å, der løb af stabelen forrige weekend.

I år fangede han et par stykker om lørdagen, men de var så små, at han satte dem ud igen. Søndag formiddag var håbet, at han kunne nå at fange en, der kunne være med i konkurrencen, inden den sluttede klokken 13.

- Jeg fangede to på en time. Man hører historier om folk, der fisker ved Karup Å i 10 år uden at fange noget, sagde han.

Lærte det på bondegårdsferie

Hans interesse for fiskeri startede, da han var 12 år gammel. På det tidspunkt var han som en del af det danske mindretal syd for grænsen feriebarn på en bondegård, der lå ud til Skjern Å.

- Jeg introducerede mig selv til fiskeri. På gården fandt jeg noget gammelt fiskegrej, og jeg spurgte min plejefar »hvad er det?«. Og så begyndte jeg at fiske, lød det fra sydslesvigeren Hermann Paulsen.

Det er over 50 år siden nu.

- Jeg startede på gårdspladsen. Her øvede jeg mig i at kaste i time-, dage- og ugevis. I starten brugte jeg meget tid på at kravle og klatre. Når jeg kastede, sad fluen tit fast i den anden bred eller i træer bagved. Jeg fangede også en hat engang, grinede sydslesvigeren, der i dagens anledning havde taget opstilling ved Vridsted Bro.

Kom fra Sjælland

Samme sted var Matias Reedtz og Kristian Jensen ved at gøre klar til at tage ud på dagens fisketur.

De havde sammen taget turen fra Sjælland til Vridsted med det ene formål at være med i weekendens konkurrence.

- På Sjælland kan man ikke som sådan fiske i åer. I hvert fald ikke havørreder. Det er en fantastisk fisk at fange. Den kæmper, så den er svær at fange. Så når man endelig fanger den, så er det en sejr, lød det fra Kristian Jensen.

Fiskede med bedsteforældre

Matias Reedtz er næsten lige startet med at lystfiske igen.

- Da jeg var lille, fiskede jeg sammen med mine bedsteforældre. I folkeskolen fiskede jeg med mine kammerater, men det var mest i søer. Så da jeg manglede noget at lave, begyndte jeg at fiske igen. Jeg har dyrket atletik på højt plan, og da jeg stoppede, skulle jeg finde på noget nyt, sagde han, inden han fortsatte:

- Det fede ved fiskeri er, at man kommer ud i naturen og kan stresse af efter en hård arbejdsdag. Man får frisk luft, og så kan man møde nogle hyggelige mennesker.

Ligesom med Hermann Paulsen havde hverken Matias Reedtz eller Kristian Jensen heldet med sig.

De havde fanget to små fisk, som de satte ud igen. De var simpelthen ikke store nok til konkurrencen.

Men med to timer til konkurrencens afslutning gav de det lige et sidste forsøg.