Producenter presset af prisfald

09. september 2021, 10:33
Især markedet for smågrise er hårdt presset, vurderer SvineXpertens chefkonsulent, Mads Waidtløw. Arkivfoto

LANDBRUG Den seneste tids drastiske fald i svinepriser kommer på et tidspunkt, hvor der er udsigt til en sæson med stigende foderpriser. Og udviklingen giver økonomiske smerter hos flere af egnens svineproducenter.

Det bekræfter SvineXpertens chefkonsulent, Mads Waidtløw, som ikke tøver med at kalde situationen alvorlig.

- Faldende indtægter og stigende udgifter er en træls cocktail. Både korn og sojaprodukter ser ud til at stige, siger han.

Svinenoteringen var ellers godt på vej op og blev især drevet af en stærk eksport til det kinesiske marked.

Men i løbet af sommeren er udviklingen vendt, og på blot to måneder er svinenoteringen faldet med næsten tre kroner.

- Kina køber ikke så meget kød, og priserne i Kina er raslet ned. Det er en stor del af årsagen. Så vi, som har solgt meget til Kina, skal til at sælge meget mere i Europa, hvor markedet er rimeligt fyldt, siger Mads Waidtløw.

Han peger på, at det især er Danmark og Spanien, som har solgt meget svinekød til kineserne. Og om baggrunden for ændringen i afsætningen til kineserne vurderer Mads Waidtløw:

- Det er nok, fordi deres produktion er steget hurtigere, end vi havde regnet med. Og så er det selvfølgelig svært at sige, om de vælger andet, når priserne stiger, så muligvis har forbrugsmønstret også ændret sig.

Mads Waidtløw har intet bud på, hvornår udviklingen eventuelt vil vende.

- Men der er ingen tvivl om, at det hele i øjeblikket er presset, påpeger han.

Hårdt marked for smågrise

Mads Waidtløw vurderer, at nogle svineproducenter har det sværere, end andre.

Gennem årene har dansk landbrug haft en stærk tradition for eksport af smågrise, især til polske og tyske svineproducenter. Og det er især inden for det felt, smerten er værst.

- De, som er hårdest presset, er smågriseproducenterne, som har eksporteret deres smågrise, og måske står uden kontrakt, og derfor ingen fast aftager har. De har solgt grise til markedspriser. Eller også har de haft en kontrakt, der er blevet sagt op, og de kan være meget presset, for det kan være frygteligt svært at sælge på eksportmarkedet for smågrise, mener Mads Waidtløw.

Han peger på, at dansk landbrug eksporterer cirka halvdelen af sit samlede antal smågrise, og konkluderer, at der findes nogle danske svineproducenter, som lige nu har store problemer.

Og det er et spørgsmål, hvor længe danske svineproducenter økonomisk kan holde til det.

- Hvis man kan komme af med grisene, og det kan de fleste trods alt, så kan man nok tåle det et stykke tid. Men det er klart, at hvis man ikke kan komme af med grisene, så vil det være begrænset, hvor længe der er plads i staldene. Men priserne er ikke specielt høje, og så er der pladsmangel. Der kommer grise hver uge, så derfor skal der også nogen væk hver uge, siger Mads Waidtløw.

Svinepest spiller ind

Forårets udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland og flere steder i Polen spiller også ind, når det gælder afsætningen af smågrise.

- Det er en kombination af, at områder i Polen pludselig fik afrikansk svinepest i områder med mange svinestalde, og at man i Tyskland fandt tre besætninger, der havde afrikansk svinepest. Det skete næsten samtidig med, at det blev sværere og sværere at sælge kød til Kina. Markedet gik i stå, og så begyndte svinenoteringen at falde, siger Mads Waidtløw.

Sygdomsudbrud tømte på kort tid en stor del af staldene, og ifølge Mads Waidtløw er der stadig mange tomme stalde på eksportmarkedet.

Håbet var, at det trods udbruddet ville blive muligt at eksportere fra nogle af de landområder, som ligger uden for de sygdomsramte.

- Det handler nok mere om noget psykologi. Nogle havde måske håbet, at der kom noget regionalisering i Tyskland, så det kunne blive muligt at sælge kød fra og til nogle bestemte områder. Men det håb ser ud til at være forsvundet, og så findes der nogle svineproducenter, som måske ikke lige har mod på igen at indsætte grise. Det betyder, at der i øjeblikket er rigtig mange tomme stalde i Polen og Tyskland, siger Mads Waidtløw.

Han peger på, at udviklingen hurtigt kan vende. Men det kræver, at markedet spiller anderledes.

- Når der kommer nogle positive signaler, så kan det rimeligt stærkt gå den anden vej. Der er bare ingen, der ved, hvornår de signaler kommer. Det kan for eksempel være om 14 dage eller om fire måneder.