Bæredygtighed med ramasjang i

Spørgelysten var stor, da tv-vært Sebastian Klein gæstede Stoholm og Mønsted for at være »grøn sammen« med indskolingerne

14. september 2021, 12:55
1 af 3 Spørgelysten var stor, da tv-vært Sebastian Klein gæstede Stoholm for at være »grøn sammen« med indskolingerne fra Stoholm Skole og Vestfjendsskolen. Siden gik turen til Mønsted, hvor også Sparkær Skole var med. Foto: Steen Don
2 af 3 Det blev en dag til mindebogen, da indskolingerne fra Stoholm Skole og Vestfjendsskolen torsdag kom helt tæt på en af deres helte fra DR Ramasjang, tv-værten Sebastian Klein. Foto: Steen Don
3 af 3 Sebastian Klein havde sit loyale publikum i sin hule hånd, da han torsdag besøgte Stoholm for at være »grøn sammen« med indskolingerne fra Stoholm Skole og Vestfjendsskolen. Foto: Steen Don

stoholm Hvorfor skal vi passe på naturen, hvad er bæredygtighed egentlig for noget, og hvad har det hele med evolution at gøre?

Det er vigtige og alvorlige, men også lidt indviklede størrelser for et barn i starten af sit skoleliv at forholde sig til.

Men så hjælper det at have en fortrolig tv-ven til at servere indlæringen med lidt god humor som müsli for at få det hele til at glide bedre ned.

Og det var nøjagtig, hvad der skete, da indskolingerne fra Stoholm Skole og Vestfjendsskolen torsdag formiddag var samlet i Stoholm Skoles multisal til en af de dage, man bare ville ønske, der var flere af til at bryde dagligdagens skemalagte trummerum.

Den Grønne Karavane

Det var nemlig ingen ringere end tv-vært Sebastian Klein, som alle børn kender fra DR Ramasjang, der lagde vejen forbi Fjends som en del af Den Grønne Karavane for på en lærerig, sjov og overraskende måde at sætte fokus på bæredygtighed, først i Stoholm og siden i Mønsted, hvor Sparkær og Mønsted Skoler var samlet.

Det var Viborg Kommune, der havde bestilt den elskede tv-vært med gak og gøgl i dna´et som en del af fællesprojektet »Grønne Sammen«, som borgmester Ulrik Wilbek (V) forlods i en video havde kaldt »et projekt, hvor vi ønsker at skabe håb og optimisme i de fællesskaber, som børnene er en del af i deres hverdag i skoler og børnehuse.«

Og det budskab blev straks samlet op af Sebastian Klein, der fra starten havde børnenes fulde opmærksomhed i sit lille show af en skoletimes længde med dias og indlagte videoer.

- Vi skal snakke om at være grønne sammen, lød det indledende fra Sebastian Klein.

- Det har I hørt om, ikke?

- Jaaaa, lød det i et øredøvende kor fra de mange børn i de to skolers 0.-3. klasser.

Xander og Påskeøen

Første billede på skærmen var af de ikoniske »moai« stenstatuer af kæmpe hoveder, der synes at vokse direkte op ad jorden på en mytisk ø i det sydlige Stillehav.

Da Sebastian Klein ville vide, hvad billedet forestillede, lød svarene flere steder fra, at det var nogle statuer, der var nede i jorden.

Men da han så spurgte, om nogen vidste, hvor de statuer befinder sig henne, røg blot en enkelt finger i luften nede på bagerste række.

- Hvad siger du dernede, spurgte Klein.

- Påskeøen.

- Hvad hedder du?

- Xander.

- Xander, rejs dig lige op! Giv Xander en kæmpestor hånd, råbte Sebastian Klein så af sine lungers fulde kraft, og en hyldest til den kloge ungersvend brød løs, som havde Xander lige åbnet Orange Scene på Roskilde Festival.

Herefter kunne Sebastian Klein fortælle om den isolerede ø i Stillehavet, der var frodig og grøn, indtil der for godt 1000 år siden kom mennesker til, der, udover at de af uransagelige årsager huggede de ikoniske statuer ud af klippen, også på kort tid fik ødelagt et skrøbeligt økosystem med overforbrug. Og da de ikke havde formået at leve bæredygtigt, endte de med at uddø.

- Og derfor, mine damer og herrer, skal vi sørge for, at vi ikke gør, som de gjorde på Påskeøen. Vi skal tænke os om, så vi ikke fælder mere og høster mere og bruger mere, end vi behøver. Er I med på den, spurgte Sebastian Klein, og det var de.

Naturen er besværlig

Dernæst præsenterede han et billede af en ulv, og det oplagte publikum fulgte straks op med et spontant hylekor, mens en video af en tiger, der angriber en jæger i Indien fik det til at gippe i de små kroppe, som havde de fået stød af den elektriske ål, der var det næste billede.

- Naturen kan godt være farlig og besværlig, når vi er så mange mennesker, og der ikke rigtig er plads til dyrene, sagde Sebastian Klein, og pegede på en række andre dyr, der i virkeligheden er gode, selv om de også kan være irriterende.

- Det er ikke kun sommerfugle og solsorte, der er derude. Der er også myg og hvepse, og de skal også være her. Vi er nemlig alle sammen i familie, sagde Sebastian Klein og ville vide, om nogen vidste, hvilket dyr vi er mest i familie med.

- En bæver, foreslog en ungersvend, inden en anden rettelig mente, at det måtte være en abe, og således kom de unge samfundsborgere hele tiden nærmere en forståelse af, hvilke komplekse sammenhænge, det er, vi som mennesker indgår i og må tage ansvar for.

Og så blev de samtidig ramt af det sus, vi alle sammen oplever, når vi møder et stort idol.