Godt håndværk i majsmarken

17. september 2021, 09:24
Planteavlskonsulent Sven Erik Pinstrup er med på demodagen 22. september. Foto: Fjordland

landbrug Der er god vækst i majsene, og forårets trængsler i majsmarkerne er næsten glemt. Majshøsten er snart i gang, og det er tid til at fokusere på høst af majsene og sortsvalg til den kommende sæson.

Fjordland Skive inviterer derfor i samarbejde med KvægXperten, KWS, Limagrain, Nordic Seeds, Syngenta og Mollerup Mølle til majsdemo onsdag 22. september.

På demodagen er der fokus på sortsvalg, høstprognose og hvordan man opnår højeste udbytte og kvalitet af majsene, hvis de skal anvendes til malkekøer, kvier eller biogas i lokalområdet.

Demoen finder sted hos Britt Brøchner, Amstrupvej i Vroue, og samme dag på Foldagergård ved Nykøbing.

- Majs er en vigtig afgrøde i vores dyrkningsområde, forklarer Sven Erik Pinstrup, planteavlskonsulent Landbo Limfjord, om initiativet.

- På landsplan er det landbrugets tredjemest dyrkede afgrøde efter vinterhvede og vårbyg. Da Nordvestjylland har mange kvægbrug og biogasanlæg dyrkes rigtig mange majs, og et fornuftigt sortsvalg har stor økonomisk betydning. Der er stor forskel på kvalitet og udbytte mellem majssorterne, og der er rigtig mange penge i at vælge de bedste sorter, når man kender det lokale klima, og hvad majsen skal anvendes til.

Foråret 2021 var rigtig vanskeligt for majsene. I april kunne mange lave perfekt såbed til majsene, men jorden var for kold til fremspiring, og i maj regnede det hele tiden de første tre uger.

Mange oplevede dårlig fremspiring i majsene, og flere arealer blev omsået omkring den 1. juni på grund af fugleskader og dårlig fremspiring.

Mange prognoser forventede derfor meget lave udbytter i majsene, da vækstsæsonen startede meget dårligt.

Men varme og sol i juli og august måned har bevirket, at planterne har indhentet utrolig meget, og mange majsmarker bliver alligevel til flotte marker med udsigt til et normalt udbytte og god kvalitet.