Aistis er til EM i ridesportens triatlon

I denne weekend er hest og rytter fra Mønsted i Schweiz for at måle sig med de største indenfor military

24. september 2021, 22:49
1 af 3 Aistis Vitkauskas og Commander VG er blevet klar til EM på rekordtid, men i virkeligheden har Aistis mere fokus på næste års VM, hvor han vurderer, at ekvipagen vil være mere klar til en toppræstation. Foto: Lars Rasborg
2 af 3 Aistis Vitkauskas og hustruen Helene tager til Schweiz i bussen bagest i bílledet, der ikke blot transporterer familien med hest rundt i verden, men også indeholder kontor og bolig med både bad og køkken. Foto: Lars Rasborg
3 af 3 Aistis Vitkauskas har tidligere gennem fire år ligget i top 100 i verden med en anden hest, men den 10-årige Commander VG har et endnu større potentiale, vurderer han. Foto: Lars Rasborg

mønsted De har lige pudset de sidste øvelser og detaljer af på dressurbanen inden afgangen til Schweiz, og den sidste feedback får de ved stalddøren af Anne-Mette Binder, der er international dressurdommer og også holdleder for det danske dressurlandshold.

Aistis Vitkauskas og hesten Commander VG deltager 23.-26. september ved EM i military, og at dømme efter den ros, de får af topdommeren, er de klar til opgaven.

Ekvipagen stiller op for Litauen, men da Aistis Vitkauskas gennem seks år har boet i Mønsted, repræsenterer han også Fjends i den sport, der med disciplinerne dressur, springning og terrænløb nogle gange kaldes ridesportens triatlon.

Og selv om der ikke lurer en absolut topplacering i horisonten, har 49-årige Aistis Vitkauskas ambitionerne i orden for sig selv og den tophest, han på en måde har ventet hele livet på.

Den 10-årige Commander VG har nemlig kun været en del af det femstjernede topselskab i et år, men han har tidligere præsteret en top 10 i selskab med hele verdenseliten.

Det er dog ikke succeskriteriet til EM, selv om ekvipagen var tæt på at kvalificere sig til OL i Tokyo.

- Det er svært at sige, hvad det kan blive til. Han er god, men skal jeg være realistisk, vil det være heldigt, hvis vi når top 10. Det kan lade sig gøre, men det kræver, at han kan holde fokus i dressuren. Det er hans store problem. Men mit eget fokus er mere på næste års VM, for det ene år mere vil lige give ham den sidste ro i hovedet til dressuren. For i springning og terrænløb er han absolut på toppen, siger Aistis Vitkauskas.

30 år på toppen

Aistis Vitkauskas, der har boet i Danmark i snart 25 år, har de sidste 30 år indtaget tronen som Litauens bedste militaryrytter, og han har tidligere gennem fire år ligget i top 100 i verden med en anden hest.

Han ved med andre ord, hvad han snakker om, og ifølge ham er Commander VG endnu bedre.

- Han kom helt ud af det blå. Ingen havde forestillet sig, at han kunne blive så god. Jeg fik ham fra en dressurstald som femårig, og han var ret besværlig at have med at gøre. Han havde lidt svært ved at adlyde, og han var også lidt specielt bygget, siger Aistis Vitkauskas.

Det var egentlig meningen, at han skulle sælges videre, men ingen ville købe ham, og så besluttede hans ejer at få hældt lidt flere muskler på ham og give ham en chance i military, og det skulle vise sig at bære frugt.

- Da han først begyndte at forstå, bevægede han sig voldsomt hurtigt op i niveau, og som syvårs var han med til VM for ungheste i sin kun anden sæson, siger Aistis Vitkauskas, der til daglig driver virksomheden Litudania i Mønsted, hvor han som beridder står for træningen af hestene, mens hustruen Helene, som stammer fra Mønsted, står for det praktiske og det regnskabsmæssige.

En rigtig asfaltdreng

Hestesport på eliteniveau var ellers ikke lige noget, der lå i kortene, da Aistis Vitkauskas som 14-årig gik rundt i Litauens hovedstad, Vilnius, hvor han er født.

- Jeg var en rigtig asfaltdreng, siger han grinende om sin baggrund i storbyen, som ikke umiddelbart harmonerer med, at han som voksen skulle få et liv på hesteryg.

- Nabodrengen startede med træning lidt uden for Vilnius, og jeg var så fascineret af det og ville med, men mine forældre forstod det ikke og var meget imod, siger Aistis Vitkauskas, der altså ikke selv har noget på stamtavlen, der peger i retning af ridning.

Men drengen fik lov, og en mentor i rideklubben lærte ham om skønheden ved ridesporten, men også om at tage sin passion alvorligt.

Og den indlæring har præget Aistis Vitkauskas, lige siden han besluttede, at det var militarysporten, det skulle handle om.

- Det er kombinationen af dressurens skønhed og så den adrenalin og fare, der er ved springning og især terrænløbet, siger Aistis Vitkauskas.

Kommunikation og tillid

Dermed berører han den del af military, som de fleste nok forbinder med sporten, nemlig terrænløbets vilde forhindringer, som for alvor udfordrer hest og rytter og nogle gange også resulterer i drabelige styrt.

- Men det drejer sig om kommunikation og om at opbygge tillid mellem hest og rytter. Det er det, det hele går ud på. Hele den daglige træning handler om at forberede hesten, så den ikke tvivler, når du stiller den på en svær opgave, siger Aistis Vitkauskas.

Han mener ikke, at »telepati« er for stærkt et ord at bruge om forbindelsen, og derfor kan man heller ikke bare sætte en tilfældig rytter på ryggen af en tilfældig hest i military.

- Det er netop der, sporten adskiller sig fra for eksempel ridebanespringning og dressur. Der kan hesten meget nemmere tilpasses rytteren og måske også blive solgt og gå lige så godt et nyt sted eller ligefrem bedre. Det går ikke i military.