Bred landbrugsaftale med blåt aftryk

06. oktober 2021, 10:01
Kristian Pihl Lorentzen. Privatfoto

Lange og hårde forhandlinger i Finansministeriet er glædeligvis endt med en bred landbrugsaftale, der takket være et solidt blåt aftryk sikrer gode og stabile rammer for vores vigtige fødevareerhverv.

Aftalen indebærer, at landbruget skal reducere drivhusgasudledningerne med op til 7,4 mio. t. CO2 frem mod 2030.

Når vi har så store ambitioner for den grønne omstilling af landbruget, så er det også vigtigt, at vi investerer i landbruget. Derfor er det en rigtig god nyhed, at vi med aftalen har fået tilført 3 mia. kr. til investering i erhvervets grønne omstilling.

Det har været afgørende for Venstre hele vejen igennem, at Danmark ikke taber arbejdspladser og at dansk landbrug fortsat skal være førende i produktion af gode fødevarer til verdensmarkedet.

Udover de mange flere kroner investeret i den grønne omstilling, så har vi også fået sikret, at reglerne om efterafgrøder skal efterses, og at spildevand også tages med, når der skal sikres et godt vandmiljø. Vi har desuden aftalt udtagelse af 100.000 hektar lavbundsjord i landbrugsaftalen til gavn for klimaet.

Det er store fremskridt, når man tænker på, hvordan statsministerens arrogante og nedslående udmelding lød for nogle måneder siden.

14.000 arbejdspladser var i skudlinjen, og landbruget stod til at skulle fodres med sin egen hale EU-støtte for at nå den grønne omstilling.

Vi har stået fast sammen med de andre blå partier, og det får stor betydning for danske arbejdspladser. Det danske landbrug skal fortsat udvikles - og ikke afvikles.

Derfor er den brede landbrugsaftale en rigtig god nyhed. Dansk landbrug kan nu blive ved med at være i front med produktionen af bæredygtige fødevarer af høj kvalitet.

Danmark viser nu resten af verden, at vi har viljen til at investere i vores bæredygtige og stærke landbrug.