Bliv klogere i biografens mørke

Kristian og Kirsten gør det, og du kan også læne dig tilbage og tage imod fra naturvidenskabens forunderlige verden

14. oktober 2021, 10:14
Kirsten Dybdal og Kristian Ibsen Hansen synes, at det er guf at slænge sig i de bløde, røde sæder i Vestfjendsskolens biografsal, når de på tirsdag aftener vinteren igennem deltager i gratis, livestreamede foredrag fra naturvidenskabernes univers. Foto: Henrik Bagge

fjends Med serien »Offentlige foredrag i Naturvidenskab« har man mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser.

Det er således igen denne vinter muligt at komme med på en fjernkigger og -lytter fra dit eget lokale bibliotek, forsamlingshus eller gymnasium, når engagerede forelæsere gør befolkningen klogere på alle grene af naturvidenskaben.

Foredragene livestreames nemlig fra Søauditorierne på Aarhus Universitet til en lang række byer i kongeriget, herunder Vridsted i Fjends.

Og da denne vinters serie med foredraget »Big Bang og det usynlige univers« ved astronom Steen Hannestad tirsdag aften blev skudt i gang med et brag, var det med et par stamgæster på plads i Vestfjendsskolens biografsal med 32 pladser.

Som en gammel biograf

Kristian Ibsen Hansen har gennem flere sæsoner været teknisk ansvarlig for, at der er hul igennem til Aarhus Universitet, når fjandboerne har kunnet følge de livestreamede foredrag på storskærm med surround sound.

Ligesom de røde plysstole er derfor også han fast inventar til foredragene sammen med sin bedre halvdel, Kirsten Dybdal, der som SFO-leder også til daglig har sin gang på Vestfjendsskolen.

De bløde, nummererede sæder, som skolen i sin tid købte fra en nedlagt biograf, er i sagens natur populære blandt skolebørnene, når film er en del af undervisningen.

Men de tjener også næsten som en attraktion i sig selv, når fjandboerne skal lokkes til at bruge vinterens mørke aftener i selskab med nogle af landets klogeste hoveder og så alle de øvrige borgere fra de omkring 150 lokationer rundt i kongeriget, som foredragene samsendes til.

Gæster var vi tirsdag 12 af på Vestfjendsskolen til dette første foredrag om Big Bang.

Ifølge Kristian Ibsen Hansen er det tal nok i underkanten af, hvad der normalt kommer, men emnet er meget afgørende for, hvor stor tilslutningen er, og med coronaen i frisk erindring, har han særligt øjnene rettet mod ét bestemt foredrag.

- Når det senere i oktober handler om pandemier, kunne der godt gå hen at blive fuldt hus, lyder det fortrøstningsfuldt i pausen af det to timer lange foredrag, hvor vi får lidt sødt til en kop kaffe.

Yderligere fire foredrag

På Skive-egnen kan foredragene også følges i Hald Borgerhus, Herrup Kulturhus, Borbjerg Kirkehus, Lihme Medborgerhus, Lem Kulturhus, Vejby Forsamlingshus, Ramsing Forsamlingshus, Thise Kultur- og Forsamlingshus samt Fur Museum, mens både Skive Gymnasium og Cinema4 også er med på forbindelsen.

Endnu et foredrag den 12. oktober med titlen »Yngre med årene« ved overlæge Bente Klarlund Pedersen følges den 26. oktober op af »Pandemier i de sidste 200 år« ved pandemiforsker Lone Simonsen, mens november først byder på »Den inderste kerne« ved forfatter Lotte Kaa Andersen og geofysiker David Lundbek Egholm og dernæst »Vores cellers saltbalance« ved molekylærbiolog Hanne Poulsen.

Niveauet er højt, og man vil blive udfordret, men uanset faglige forudsætninger er der udbytte at hente på alle foredragene, som i øvrigt ikke bliver tilgængelige for offentligheden på nettet efterfølgende.

Serien er arrangeret af Science and Technology på Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet, og man kan læse mere om foredragene på ofn.au.dk.