Religiøse billeder i Breum Præstegård

17. oktober 2021, 05:44
Ulla Kobberup har så mange religiøse billeder, at hun næsten har kunnet tapetsere væggene i Breum Præstegård med dem. Arkivfoto: Steen Don

Breum Præstegård i Salling danner lige nu rammen om en udstilling af gamle, religiøse billeder.

Det er Ulla Kobberup, der i genbrugser og antikvitetsforretninger har fundet de omkring 150 billeder, der viser en vis sammenhæng i fremstillingen af Jesu liv og gerninger samt af fromhedslivets mangeartede udtryk, som det har vist sig i særligt de midt- og nordjyske egne og ved fjorden og havet.

Billederne har hængt i almindelige hjem, i præstegårde og i missionshuse, og de afspejler også bredden af trosretninger fra Indre Mission til grundtvig-koldske kredse og fra rejseaktivitet mod syd til katolske lande.

Synet på billederne har ændret sig meget gennem tiden. Oprindeligt var flere af kunstnerne, også de danske, vældigt anerkendte, men fra tiden efter første verdenskrig blev især de tyske olietryk set på som kitsch og glansbilleder.

De gamle Jesusbilleder skal ikke sammenlignes med den store kirkekunst, men mange af de billeder, der findes i samlingen, er fra altertavler i de danske kirker eller fra øvrig kirkekunst som kalkmalerier.

Og disse billeder har altså fundet vej til almindelige danske hjem, fordi de har talt til mennesker indenfor vores kultur gennem de sidste generationer.

I mødet med de ortodokse ikoner fra Grækenland og Rusland kan disse hjemlige andagtsbilleder ses som udtryk for den længsel og søgen indad, som ikonerne står for, og dermed er de vores eget kulturelle udtryk for noget af den samme søgen efter det religiøse med håb om svar.

Samlingen rummer også en del broderede sætninger, der har hængt over døren eller sengen.

Udstillingen er åben klokken 14-16 med rundvisning ved Ulla Kobberup onsdag den 27. oktober og søndag den 31. oktober.

Passer disse tidspunkter ikke, kan man kontakte Connie Gervald Pedersen for et besøg udenfor åbningstiden.