Vinmark i Fly blev høstet

Hvorfor ikke forsøge at dyrke vin - i Fly? Sådan tænkte brødrene Anders og Kurt Jensen for nogle år siden. Som tænkt - så gjort. De fandt en gruppe mennesker fra lokalområdet, der gerne ville

21. oktober 2013, 12:11
Der var pænt mange bær at plukke ned for vinbønderne i Fly.

Der blev oprettet en forening - Vestfjends Vinlaug - og så gav man sig til at studere vin, sorter på planter og alt det andet, der skulle samles viden ind om

I lørdags var man så kommet til en stor milepæl - nemlig den første høst, der skal bruges til vin. De første år har man skullet klippe druerne af - for at styrke planterne. Nu var man så endelig nået til at kunne høste til den første vinproduktion.

Så det var en stor dag i vinmarken i Fly. Alle mand var mødt frem for at deltage i det store arbejde. Tre personer gik i marken og plukkede druerne af. To mand gik i marken og rullede fuglenettene sammen - på en maskine, de selv har opfuldet til lejligheden. En stor flok stod i teltet og håndsorterede druerne, mens de sidste to personer havde hænderne i druerne og fik dem presset og mast.

Og på trods af det store arbejde, så hyggede alle sig. Der blev snakket og grinet og pjattet hen over de mange druer.

Vestfjends Vinlaug har været så heldige at have haft flot støtte af en erfaren dansk vinbonde - nemlig Sven Fenger fra Stårup. Han har kunnet hjælpe dem med gode råd og hjælp til at få taget de rigtige beslutninger.

Jorden, som vinmarken vokser på, er lejet af kommunen gennem borgerforningen på en langtidskontrakt. Og her har vinlauget sat godt 600 planter. Der er sat hegn omkring og alle planter har været beskyttet af fuglenet. Så der har været meget arbejde med at etablere og få gang i vinmarken. Og høsten var altså også et stort arbejde.

Men foreningen er ikke kun til for at producere vin. Det er i høj grad en social forening, hvor de ti ægtepar mødes og har det sjovt. Og på snakken hen over druerne er der ingen tvivl om, at de her folk - de hygger sig.

Vinlauget har ikke noget overblik over, hvor mange flasker vin, der kommer ud af den første høst af marken i Fly. Der er blevet gættet på alt fra 50 til 160 flasker.

Se en billedserie fra høsten her.