Man bliver aldrig for stor til en shetlandspony

Det var for de morgenduelige, da Stutteri Bådsgård i Nordfjends afholdt efterårsstævne i ridesportens gokartklasse

27. oktober 2021, 05:49
1 af 6 Først på dressurbanen klokken 9 var Rideklasse 2A for minier, hvor 4-årige Thea Gaardboe Rasmussen og Kildevælds Izmo fra Hjørring kunne lade sig hylde som vindere, mens far Thomas Rasmussen stolt kiggede på. Foto: Steen Don
2 af 6 Der var otte forhindringer på springbanen, hvor der både var springning for hånd som her på billedet og springning med rytter. Foto: Steen Don
3 af 6 Vilhelm Larsen fra Stoholm på Fiesta var stævnets yngste deltager med sine blot to år. Foto: Steen Don
4 af 6 Mette Toft Johansen (med kasketten) er indehaver af Stutteri Bådsgård og også efterårsstævnets blæksprutte, der er lidt over det hele. Her står hun for præmieoverrækkelsen i dagens første konkurrence, dressur for minier i rideklasse 2A. Foto: Steen Don
5 af 6 Shetlandsponyen er midtpunkt i et community for både børn og voksne, og mange til Stutteri Bådsgårds efterårsstævne, der så vidt vides er det eneste i landet, var kommet langvejs fra. Foto: Steen Don
6 af 6 Kjeld Birch Iversen fra Stutteri Bådsgård havde ansvaret for agilitybanen, og han var rundhåndet med rosetterne til stævnet, der også er særdeles gavmild med andre præmier, slikposer og hestebolsjer til deltagerne. Foto: Steen Don

ridning Liden i størrelse, men stor på karisma.

Den lille, men kompakte og robuste shetlandspony har været den første, store kærlighed for mangen en lille pige eller dreng, der siden er endt med en livslang lidenskab for heste og ridesport.

Lørdag var mange af dem samlet på Lundøvej i Nordfjends, både ponyer, piger og drenge, da Stutteri Bådsgård igen afholdt stævne for shetlandsponyer, som det er blevet tradition i efterårsferien.

Flere var kommet langvejs fra, en enkelt helt fra Sjælland, så det var absolut for de morgenduelige at deltage i stævnet.

Og mens hestetrailere i en lind strøm stadig trillede ind på parkeringspladsen, gik de første ekvipager i gang allerede klokken ni.

Yngste deltager er to år

I miniklassen var det 4-årige Thea Gaardboe Rasmussen på Kildevælds Izmo, der løb, eller rettere gik, med dagens første sejr på dressurbanen, så hun toppede tidligt på en dag, der var startet, før solen steg i østen op, da hun var kommet helt fra Hjørring sammen med sine forældre, hvor far Thomas Rasmussen var den, der trak Kildevælds Izmo rundt på banen, som man gør i miniklassen.

Den er samtidig også et billede på, hvor tidligt man starter med ridning på shetlandsponyer. Thea var i sin klasse således oppe imod stævnets yngste deltager, to-årige Vilhelm Larsen fra Stoholm, der allerede har etableret en fin forbindelse med sin ven Fiesta.

- Shetlandsponyen er et roligt gemyt, der også har evnen til at ville det, man beder den om. Så mange starter med en shetlandspony som den første, og så er der faktisk også mange, der slutter med den, når de kommer lidt op i årene, fordi den er så nem at håndtere. Man siger også, at man aldrig bliver for stor til en shetlandspony, siger Mette Skov Johansen.

Rekordmange deltagere

Hun er indehaver af Stutteri Bådsgård og blæksprutten i efterårsstævnet, men hun har fået masser af hjælp fra blandt andre den bedre halvdel, Kjeld Birch Iversen, der havde ansvaret for stævnets farvestrålende agilitybane inde i haven, mens andre havde ansvaret for afvikling af springning og dressur på nærliggende baner.

Og der var nok at holde styr på med 77 tilmeldte ekvipager, der i alt skulle lave 150 starter.

- Vi havde 93 starter sidste år, så det er rigtig flot, siger Mette Skov Johansen, der altså denne gang står med en suveræn deltagerrekord.

- Det er blevet en tradition for mange, og mens de fleste vender tilbage, kommer der også hvert år nye til. Så det ender med, at vi ikke kan blive ved med at have det herude, griner Mette Skov Johansen.

Formiddagen var reserveret børnefamilierne og klasserne mini, midi og maxi, mens der lørdag eftermiddag skulle være køreklasse for voksne, hvor en vogn spændes efter shetlandsponyen til både dressurkørsel og toppekørsel, der er en slags slalom mellem nogle kegler.

- På den måde behøver børnefamilierne ikke sætte en hel, lang dag af til det, siger Mette Skov Johansen.

Ligeglad med vejret

Det første føl på Stutteri Bådsgård blev født for 15 år siden, mens shetlænderstævnet har været på plakaten i otte år.

Det er udelukkende et shetlænderstutteri, og p.t. er her 25 ponyer, som stadig går ude i sommerfolden og græsser i de skønne omgivelser ned mod Bådsgård Vig.

I modsætning til almindelige ride- og travheste, som Mette Toft Johansen også har haft, er shetlandsponyen rigeligt robust til også at klare en hård vinter.

- De kan tåle alt, griner Mette Skov Johansen og sammenligner dem med islænderheste.

- Desto mere det blæser, regner eller sner, desto bedre har de det. Så det er en robust, lille en, der er vant til et barskt klima og kan modstå det meste. De får jo også sådan en frygteligt tyk pels om vinteren, så om det blæser lidt fra fjorden, det er de fuldstændig ligeglade med.