Gå med i lunden...

Lundø har plantet 110 æbletræer, som lokalsamfundets borgere frit kan høste frugterne af

27. oktober 2021, 10:58
1 af 2 Projektformand Villy Kristensen viste selv vejen, da æbleteamet på Lundø brugte lidt lørdag på at plante 110 træer i en fælles æblelund. Privatfoto
2 af 2 Dagen blev startet med fælles morgenbord, inden æbleteamet gik i felten for at få de podede æbletræer i jorden. Privatfoto

lundø De er gode til at mobilisere, når der kaldes til fælles arbejdsindsats på Lundø.

Lørdag var det igen sådan en dag, da 110 podede æbletræer skulle i jorden for at realisere lokalsamfundets drøm om en fælles æblelund.

Ideen blev plantet i hovederne på borgerne under et møde i Ø-rådet for to år siden, da Villy Kristensen luftede sine tanker om et fælles sted, hvor de mindste kan plukke et sprødt æble på vej til skole, hvor alle kan plukke æbler til kager og gelé, og hvor man kan høste råvarerne til at producere saft, cider og måske endda æblechampagne.

Og tanken om at lære at pode og få alle æbletræer på halvøen til at bære flere sorter, faldt også i god jord.

Siden har æbleteamet med Villy Kristensen som projektformand gjort sig selv klogere på podningens ædle kunst med hjælp fra blandt andet Æblernes By, Rødding i Salling.

Æbler og hestepærer

Finansieringen kom på plads med 25.000 kroner fra Hedeselskabet og 27.500 kroner fra Skive Kommunes Landsbypulje, og træer blev købt ind og podekviste lagt på køl i januar med en flot overlevelsesrate til følge.

På den måde var æbleteamet klar til lørdagens arbejde, der faktisk kun tog tre timer med indlagt ølpause i det dejligste solskinsvejr, da man allerede på forhånd havde sat hegn op, gravet huller og lavet jordforbedring.

- De små træer har hver fået en madpakke bestående af en portion hestemøg, for jorden her er mager, og næring er påkrævet, forklarer Villy Kristensen.

Efter endt arbejde og lidt ømme i skroget kunne æbleteamet med tilfredshed konstatere, at Lundøs nye æblelund var en realitet, og at rækkerne stod snorlige og tog sig godt ud.

Og da arbejdet ovenikøbet skete netop på halvøens årlige Æblets Dag med saftpresning, spisning af lækker æblekage og udskæring af halloween græskar, gik alt op i en højere enhed.

- Vi er begejstrede over at få så skøn en udsigt til vores arrangement, lød det fra Sussi Hørup, der sammen med Jette Kjølhede i årevis har stået for Æblets Dag til glæde for børn og voksne.