Kvinderne kommer Venstre i Viborg opruster på østrogen

På Venstres kandidatliste til kommunalvalget i Viborg er hver tredje denne gang en kvinde i modsætning til 2017, hvor det kun var hver femte

15. november 2021, 14:41
Sinna Maagaard er i Fjends især kendt som leder af senioridrætten i Sport på Tværs i Stoholm. Til det forestående kommunalvalg debuterer hun i lokalpolitik med sit kandidatur for Venstre. Arkivfoto: Henrik Bagge

valg Han løb med borgmesterposten, han blev selv valgets største stemmesluger med 7536 personlige stemmer, og hans parti blev også den største gruppe i Viborgs byråd.

Alligevel var der noget, der nagede Ulrik Wilbek (V), da regnebrættet var gjort op efter et ellers succesfuldt kommunalvalg i 2017.

I Venstres gruppe på 10 byrødder var nemlig kun den ene en kvinde, og det var måske ikke så sært, for blandt partiets 24 kandidater, havde kun de fem et lige tal som det sidste i deres personnummer.

Og det var den nyslåede borgmester langt fra tilfreds med.

- Det var noget, jeg var rigtig ærgerlig over dengang, og derfor gik jeg også allerede i januar 2018 i gang med at forsøge at rekruttere kvindelige kandidater til denne gang, siger Ulrik Wilbek.

En bevidst strategi

Der ligger altså en bevidst strategi bag, at man til dette valg kan mønstre syv kvinder ud af de 21 opstillede kandidater.

Og selv om det tal meget gerne må blive endnu højere til næste valg, er borgmesteren meget tilfreds med den proces, der har ført til, at Venstres eneste nuværende, kvindelige byrådsmedlem, formand for Social- og Sundhedsudvalget Åse Kubel Høeg, denne gang får selskab af seks nye kvinder på listen.

- Det, der først og fremmest også er vigtigt for mig, er, at kvaliteten af de kvindelige kandidater, vi har fundet, er meget, meget høj. Og det betyder, at de alle er nogle, der arbejder sindssygt hårdt for at komme ind i byrådet. Det er virkelig en enorm indsats og et enormt engagement, de har lagt for dagen, og det vil også sige, at vi på den måde bliver stærkere som parti, understreger Ulrik Wilbek.

Det er vist heller ikke for meget sagt, at de seks nye ansigter i vid udstrækning har den samme profil som nogle, der i forvejen fylder meget i deres respektive lokalområder som formænd i byernes foreninger eller med andre betydningsfulde bestyrelsesposter.

- Så de har alle sammen noget ved siden af og er markante, og det er selvfølgelig også derfor, at det er dem, vi har fundet. Fordi de har noget at byde på, siger Ulrik Wilbek.

To af dem er fra Fjends

Et par af de nye, kvindelige kandidater har hjemme i det østlige Fjends, og de passer begge fortrinligt på den fælles profil for de nye Venstre-kvinder.

Majbrit Nørgaard fra Ravnstrup er både formand for det lokale forsamlingshus og Stafet for Livet, skolebestyrelsesmedlem og kirkesanger, mens Sinna Maagaard fra Sparkær blandt andet er kendt som en dynamisk og humørfyldt leder af mange hundrede seniorgymnaster i Stoholm og Viborg.

- Og fælles for de to er et helt utroligt drive, lyder skudsmålet fra Ulrik Wilbek.

- Det er helt vildt, hvad de har overkommet og haft tid til. Og det jo altså på trods af, at de begge har fuldtidsarbejde og alt muligt. Men de er hele tiden på og med til at hjælpe. Skulle en mangle at få sat nogle plakater op, så er de der. Så de er også gode holdspillere begge to, og det har simpelthen bare været et par rigtig gode kvinder at få med på holdet. Og så står de jo altså også begge utroligt stærkt i deres lokalområde.

Kvinder sværere at overtale

I sin rekrutteringsproces har Ulrik Wilbek i øvrigt bemærket, at det generelt tager længere tid at overtale kvinder til at lade sig opstille.

- Mange har det sådan lidt »jamen, interesserer jeg mig nu nok for politik, og er jeg dygtig nok, og ved jeg nok om det.« Men det handler jo om, om man har nogle holdninger, og om man er god til at kommunikere. Men det tager altså noget længere tid med kvinder, og derfor var vi også tidligt i gang med at rekruttere, siger Ulrik Wilbek.

Borgmesteren er ikke bange for at spå om, hvad resultatet af det tidlige og målrettede rekrutteringsarbejde bliver, når det sidste kryds er sat til kommunalvalget i Viborg tirsdag den 16. november.

- Jeg tror, vi får valgt en del kvinder ind denne gang på Venstres liste, siger Ulrik Wilbek.