Fem år med luksusis til folket

Dueholm Ismejeri i Trandum har travlt som aldrig før i jubilæumsåret

20. november 2021, 05:40
1 af 3 Butikken har kun åbent tre timer torsdag og tre timer søndag, men man kan altid ringe og aftale en anden tid, hvis det passer bedre, forsikrer Solveig Nørgård Rasmussen, der tilbyder 22 forskellige varianter i butikken. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Kalorius her er hjertet i Solveig Nørgård Rasmussens isproduktion. Den hollandske ismaskine sørger for, at produkterne bliver, som Solveigs opskrift tilsiger, inden det manuelle arbejde med at komme isen i forskellige forme begynder. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 De portionsanrettede isdesserter fra Dueholm Ismejeri er populære til fester. Foto: Henrik Bagge

trandum At vi nærmer os højsæsonen for gran, gløgg og gås, kommer nok ikke bag på mange.

Men at vi også gør det for hjemme- og håndlavede isdesserter af høj kvalitet er måske lidt mere overraskende.

Det er ikke desto mindre tilfældet på Dueholm Ismejeri, der holder til på Dueholmvej en kilometers penge vest for Vridsted.

- Vi har mange portionsanretninger til nytår, og vi laver også islagkager med en mandel i. Og så vil nogle bare gerne have noget is liggende klar op til jul, fortæller Solveig Nørgård Rasmussen.

Hun er den, der står for at lave al isen fra det lille ismejeri, der er lidt af et familieforetagende.

Solveig er mor til Martin, der driver Dueholm med kvægavl, og svigermor til Ann, der driver ismejeriet med administration og markedsføring.

Og så er der Anns forældre, Lene og Carl Erik Witte, der også hjælper til med blandt andet distribution, messer og dyrskuer.

Åbnede i 2016

Dueholm Ismejeri kan i dette efterår fejre fem års jubilæum, og familien bag har ikke fortrudt, at den i 2016 gav sig i kast med at drive butik, selv om skeptikere med halvtomme glas nok ville have forsvoret, at det var en god idé så langt ude på landet.

- Det var også det, der var mest spændende, da vi startede. Kunne det overhovedet lade sig gøre at køre en isbutik herude? Men det har vist sig, at det kunne det godt, siger Solveig Nørgård Rasmussen.

Omsætningen er lige så stille steget år for år, og der er en tendens til, at kunder vender tilbage, hvis de først en gang har handlet hos Dueholm Ismejeri.

Den vildeste ordre, Solveig Nørgård Rasmussen har haft, var 500 portionsanretninger til en firmafest, men selv om meget af produktionen er ordrer til udbringning, bidrager den lille, hyggelige gårdbutik med en ikke ubetydelig del af omsætningen, selv om den blot har åbent tre timer torsdag og tre timer søndag.

- Men man kan også bare ringe og komme, når det passer, forsikrer Solveig Nørgård Rasmussen.

Dueholm Ismejeri tilbyder 22 forskellige varianter, og den mest efterspurgte er jordbærsorbet og karamel.

Også faste aftagere

Travlheden med private fester topper ved konfirmationer, sommerbryllupper og så til jul og nytår.

Men der er også mere faste aftaler med for eksempel Restaurant Skyttegården på Hjerl Hede samt Stoholm Slagter og Under Bøgen i Haderup, der begge har desserter fra Dueholm Ismejeri på menukortet til mad ud af huset.

- Men ellers kan man komme herud og få smagsprøver og selv prøve at sætte noget sammen til festen. Så prøver jeg at vejlede i, hvilke typer is der går godt sammen, siger Solveig Nørgård Rasmussen og afslører dermed, at hun også har en rolle lidt lig den, en tjener har, når den ene eller anden vin anbefales til maden, alt efter hvad man har bestilt på menukortet.

- Kommer de og siger, at de er vilde med chokoladeis, så kan jeg fortælle dem, at den er rigtig god sammen med karamel, og så får de en smagsprøve på de to, siger Solveig Nørgård Rasmussen, der også har sans for, hvad der ikke går godt i spænd.

- Der kan komme nogen og sige, at de kan lide den og den slags is, og så kan jeg sige, at »de to der, de går bare slet ikke sammen. Men kom selv over og smag.« Og så finder de ud af, at de ikke kan smage, hvad det er, de har fået. For hvis det for eksempel er to kraftige smage is, så arbejder de kun på at overgå hinanden i styrke. De skal arbejde sammen, de skal ikke modarbejde hinanden, plejer jeg at sige.

Mund-til-mund metoden

Med årlig fremgang lige siden starten, er familien ikke længere i tvivl om, at den så rigtigt, da dørene blev slået op til ismejeriet for fem år siden.

Men hvad får egentlig folk til at køre så langt ud på landet for at hente is, når man bare kunne stikke afsted i klipklapper ved lyden af Hjem-IS bilen?

- Det har typisk spredt sig via mund-til-mund metoden, og det, vi hører, er, at folk synes, det lyder spændende og gerne vil have noget specielt. Og her kan de se, hvor varen kommer fra. Jeg laver selv fløden til isen, mælken kommer ovre fra køerne. Og vi har altid åben stald, når vi har åbent i butikken, så folk kan komme over og kigge og dermed også forholde sig til det, siger Solveig Nørgård Rasmussen.

Der hører altså også en vis portion storytelling med til varen, og det kan kunderne godt lide, ifølge ismutter.

- Og det, vi bliver ved med at høre fra nye kunder, er, at de har været til en fest, hvor de fik is herfra, og det var bare så lækkert, siger Solveig Nørgård Rasmussen.

Man tager også imod selskaber på gården til rundvisning og smagsprøver. Det kan være et firma, en skole eller sågar en polterabend.

- Ja, hvis de ringer og siger, at de har en polterabend for en, der skal prøve at malke en ko, for »det har hun sagt engang, at hun godt kunne«, så er de velkomne. Vi malker jo tre gange om dagen her, griner Solveig Nørgård Rasmussen.