Ægproducent efter fund af fugleinfluenza: Det kom som et chok for mig

Først blev nogle høns syge, og fredag blev der officielt konstateret fugleinfluenza hos en lokal besætning på 100.000 høner

12. januar 2022, 11:39
Gasbiler holder foran stalden hos Hans Rauff Hansen i Over Tastum, hvor 100.000 høns i weekenden blev aflivet. Foto: Flemming Kure Marker

tastum Den seneste uge har mildest talt ikke været den bedste for ægproducent Hans Rauff Hansen fra Over Tastum.

Sidste tirsdag begyndte nogle af hans høns at blive syge, og det skulle blive startskuddet til en større omgang, der nu har resulteret i aflivningen af omkring 100.000 høner.

- Først var der omkring 10 høner, vi kunne se, der var syge. På det tidspunkt spekulerede jeg ikke på, at det kunne være fugleinfluenza, men jeg kontaktede alligevel Fødevarestyrelsen, fortæller Hans Rauff Hansen.

Fødevarestyrelsen kom på besøg om torsdagen, og ifølge styrelsen var flere end 500 høner fra besætningen døde i løbet af nogle dage.

Fredag kom der svar tilbage fra prøverne fra de døde høns, og Statens Serum Institut kunne konstatere, at dyrene var smittet med fugleinfluenzatypen H5N8.

- Det har ikke været sjovt, og det kom som et chok for mig, og jeg er stadig lidt i chok, selv om jeg er begyndt at fatte det. Jeg havde jo hørt om fugleinfluenza fra andre besætninger, men jeg troede bare ikke, at det ville ramme mig selv. Men det gjorde det, og så er det bare at tage den derfra, siger Hans Rauff Hansen.

Høns aflivet med gas

For at begrænse smitterisikoen, gik Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen lørdag i gang med at aflive de mange høns.

Det skete ved gasning, fortæller Erik Jepsen fra Fødevarestyrelsen.

- Det foregår sådan, at man lukker stalden med høns til, og så sender man gas ind. Gassen er i stalden i en time, og derefter bliver der sendt en røgdykker ind for at se, om alle høns er døde. Hvis der stadig er nogle høns i live, går en dyrlæge ind og afliver dem, siger Erik Jepsen.

Aflivningen af de 100.000 høner fandt sted lørdag, og søndag havde Fødevarestyrelsen travlt med at samle hønsene sammen, så de kunne blive kørt til Daka, hvor de bliver brugt til at lave biodiesel.

- Det tager noget tid at få så mange høns samlet sammen og kørt væk, og jeg tror først, vi er færdige søndag aften, lød det tidligt søndag fra Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

Fjerkræejere som Hans Rauff Hansen har pligt til at forebygge smitte, og siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle.

Det har også været tilfældet hos Hans Rauff Hansen.

- Besætningen har haft meget gode foranstaltninger mod smitte, da hønsene har gået inde i haller, og der er tale om en professionel ægproducent, der har haft orden i tingene. Vi ved ikke, hvad der er årsagen til, at denne besætning er blevet smittet, men et gæt kunne være, at fugleinfluenzaen er kommet ind gennem ventilationssystemet. Det er svært at gøre noget ved, siger Flemming Kure Marker.

Vil have nye høns

Tilbage står Hans Rauff Hansen uden dyr i sin stald. Han har ellers haft høns de seneste 12 år.

Fugleinfluenzaen har nu midlertidigt slået ham tilbage, men han giver ikke op. Han kommer ikke til at stoppe med at producere æg, og han siger allerede nu, at han vil have nye høns, når det er muligt.

- Det er første gang i løbet af de 12 år, jeg er blevet ramt af fugleinfluenza, og jeg håber også, at det bliver sidste gang. Jeg vil helt sikkert starte op igen, men der kommer nok til at gå et halvt år, inden vi er oppe i omdrejninger igen, lyder det fra Hans Rauff Hansen.

Det er tredje gang siden nytår, at myndighederne må rykke ud til en professionel farm i Danmark for at aflive fjerkræ på grund af fugleinfluenza.